Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zamestnanci slovenských súdov štrajkujú, tisícky neprišli do práce

Výstražný jednodňový štrajk zamestnancov súdov organizovaný Odborovým zväzom justície v Košiciach 19. februára 2015. Na snímke oznam o štrajku na budove Krajského a Okresných súdov v Košiciach 19. februára 2015. Foto: TASR/František Iván

Všetkých 62 okresných a krajských súdov dnes bude fungovať v obmedzenom režime.

Bratislava 19. februára (TASR) – Do dnešného výstražného štrajku zamestnancov okresných a krajských súdov sa zapojí vyše 93 percent zamestnancov 63 okresných i krajských súdov na Slovensku, vrátane Špecializovaného trestného súdu. Potvrdil pre TASR predseda štrajkového výboru Filip Demo.

Podľa Dema ministerstvo spravodlivosti sa počas štrajku, a teda počas neprítomnosti zamestnancov v práci, snaží zabezpečiť chod súdov, najmä tých, kde je hlásená 100-percentná účasť.

"Máme informácie, že ministerstvo spravodlivosti sa všemožne snaží zabezpečiť chod súdov aj za cenu, že do podateľne posadí sudcov, prípadne predsedov súdov. V prípade 15 súdov máme hlásenú 100-percentnú účasť, ak má byť zabezpečený chod súdov, nemá si kto iný sadnúť do podateľne," reagoval pre TASR Demo.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami:
1. zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu
2. zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov
3. okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii
4. zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.


V Bratislave bude dnes aj protestné zhromaždenie. Ich požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada i sudcovské združenia.

Ministerstvo financií, tvrdí, že o financovaní súdov sa rokuje bez ohľadu na štrajk

Ministerstvo financií (MF) SR bez ohľadu na štrajkové aktivity rokuje o zabezpečení financovania s rezortom spravodlivosti. "Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažujeme za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch," konštatuje v stanovisku k dnešnému štrajku zamestnancov justície tlačový odbor rezortu financií.

Zamestnanci slovenských súdov vstúpili dnes do historicky prvého jednodňového výstražného štrajku. Všetkých 62 okresných a krajských súdov tak bude fungovať v obmedzenom režime. Najnevyhnutnejšie činnosti sa bude snažiť zabezpečiť vedenie súdov a sudcovia, ktorých sa štrajk netýka. Účasť na štrajku potvrdilo vopred Odborovému zväzu justície 93,2 percenta súdnych úradníkov.

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami, pričom zlepšenie ich ekonomicko-sociálnej situácie je až na štvrtom mieste v poradí. O zvýšenie platov sa usilujú bezvýsledne už od roku 2012. V prvých troch bodoch žiadajú navýšenie rozpočtu justície o štvrtinu, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov a prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) minulý týždeň oznámil, že sa jeho rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) posunuli a jeho "optimizmus sa predbežne napĺňa". Zatiaľ však ministri konkrétne výsledky nepredstavili. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v stredu (18.2.) na rokovaní vlády k štrajku nevyjadril. Odkázal na šéfa rezortu spravodlivosti.

Napriek štrajku bude 1400 pojednávaní

Pojednávacie miestnosti sa zatvorili na jeden deň kvôli výstražnému štrajku zamestnancov súdov, organizovaným Odborovým zväzom justície Slovensko 19. februára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Zamestnanci slovenských súdov vstúpili do historicky prvého jednodňového výstražného štrajku. Všetkých 62 okresných a krajských súdov dnes bude fungovať v obmedzenom režime. Najnevyhnutnejšie činnosti sa bude snažiť zabezpečiť vedenie súdov a sudcovia, ktorých sa štrajk netýka.

Presný termín štrajku oznámili justičné odbory z taktických dôvodov len tri dni vopred. Sudcovia tak majú aj na dnešný deň naplánovanú prácu a nezrušili veľa pojednávaní. "Podľa nášho portálu to vychádza na viac ako 1400 pojednávaní," informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Situácia na jednotlivých súdoch sa pritom líši. Všetky pojednávania zrušil Krajský súd v Trenčíne, o čom informoval jeho hovorca Roman Tarabus. Na Krajskom súde v Žiline je naplánovaných iba osem pojednávaní týkajúcich sa dôchodkového zabezpečenia, vysvetlil hovorca Jozef Michňa. Krajský súd v Nitre bude podľa hovorcu Mária Pivarčiho dnes fungovať v štrajkovom režime. Na košickom Krajskom súde rozhodnú o pojednávaniach vytýčených nadnes zákonní sudcovia, uviedla hovorkyňa Marcela Gálová.

Do práce prišlo v Trenčíne len vedenie súdov


Zamestnanci súdov vstúpili do jednodňového výstražného štrajku


Na súdoch by aj dnes mali byť otvorené podateľne. Niekde však budú prijímať iba osobne podané veci a elektronická podateľna fungovať nebude. Zabezpečené by tiež mali byť pohotovostné služby. Súdy by tak mali rozhodovať v krátkych lehotách o predbežných opatreniach, väzbe a ďalších záležitostiach, ktoré nestrpia odklad.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec minulý týždeň oznámil, že sa jeho rokovania s ministrom financií posunuli a jeho "optimizmus sa predbežne napĺňa". Po týždni však ministri nič konkrétne nepredstavili. Premiér Robert Fico sa v stredu (18.2.) na rokovaní vlády k štrajku nevyjadril. Odkázal na šéfa rezortu spravodlivosti.

Súdni úradníci ostanú v deň štrajku doma. Predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková informovala, že zhruba štyri stovky zamestnancov z celého Slovenska prídu do Bratislavy, kde sa k nim pridajú úradníci z bratislavských súdov. Na poludnie sa pred budovou ministerstva financií začne ich protest. Štrajkujúci zamestnanci odtiaľ budú pochodovať pred ministerstvo spravodlivosti.

Pozrite si fotogalériu zo štrajku




Stará Ľubovňa na 100 percent

Do justičného štrajku sa dnes zapoja aj všetky okresné súdy (OS) na Spiši. Šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo pre TASR uviedol, že 100-percentná účasť bude napríklad na OS v Starej Ľubovni, kde sa na štrajku zúčastní všetkých 30 zamestnancov.

"V Poprade je účasť 91-percentná, z 56 sa na štrajku zúčastní 51 pracovníkov súdu, o niečo vyššie číslo je to v Spišskej Novej Vsi, kde je nahlásená 98-percentná účasť a zo 60 zamestnancov sa na štrajku nezúčastní len jeden," doplnil Demo. Podpriemerná účasť bude na OS v Kežmarku, kde sa na štrajku zúčastní 82 percent pracovníkov, teda 31 z 38.

"Na Spiši účasť v podstate zodpovedá celoslovenskému priemeru, len Kežmarok je podpriemerný. Na Slovensku máme väčšinu súdov, kde je hlásená účasť viac ako 90 percent, na 15 súdoch sa na štrajku zúčastní 100 percent zamestnancov," doplnil Demo s tým, že najnižšia účasť je hlásená z Krajského súdu v Banskej Bystrici, kde sa na štrajku zúčastní 58 percent pracovníkov.

V obvode Krajského súdu v Trnave bude dnes odročených 181 pojednávaní

Na okresných súdoch v obvode Krajského súdu (KS) v Trnave bude dnes pre štrajk justičných pracovníkov odročených spolu 181 pojednávaní. Podľa hovorkyne Viktórie Pagáčovej bude činnosť súdov prebiehať len v nevyhnutnom rozsahu, zabezpečený bude chod podateľní a pohotovostné služby na občianskoprávnom úseku, pre úkony trestného konania a služby k vydávaniu súhlasov pre použitie informačno-technických prostriedkov.

Pojednávanie vo veci vraždy policajta v Boleráze dnes odročili

Na 12. marec je pre štrajk justičných zamestnancov odročené pojednávanie v sledovanom prípade vraždy policajta pri výkone služby, ktorá sa stala vlani v obci Boleráz. Pojednávanie bolo pôvodne určené na Okresnom súde v Trnave na dnes na 8.15 hodinu.

Obžalovaným je 31-ročný Milan S. Jeho auto kontrolovala policajná hliadka, ktorá mu namerala 1,38 promile alkoholu v krvi. Následne sa strhla prestrelka, obžalovaný vytiahol zbraň a dvoma strelami do hrudníka usmrtil 34-ročného príslušníka Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnave. Jeho kolegyňa strieľala po útočníkovi, v prestrelke bolo policajné auto zasiahnuté piatimi strelami a auto útočníka jedenástimi. Muž policajtku následne dostihol a namieril na ňu zbraň. Stisol spúšť, no zbraň nevystrelila. Na to z miesta utiekol, o niekoľko hodín sa však vzdal policajnej hliadke v mieste svojho trvalého bydliska v Podunajských Biskupiciach. V legálnej držbe mal ako športový strelec tri zbrane. Za obzvlášť závažný zločin vraždy a pokusu o vraždu mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na doživotie.

Na KS v Trnave nebudú veľké zmeny, nakoľko na dnešný deň neboli vytýčené žiadne, ani trestné, ani civilné pojednávanie. "Na Okresnom súde (OS) v Trnave malo byť dnes 49 pojednávaní, z toho 20 trestných, 29 civilných. V prevažnej miere boli pre ne určené nové termíny na mesiac marec, v jednej väzobnej veci bolo pojednávanie preložené na budúci týždeň," informovala dnes TASR Pagáčová.

Na OS v Piešťanoch bolo zrušených 33 civilných vecí u piatich sudcov. Trestné oddelenie nemá tento deň určený ako pojednávací, z toho dôvodu nebolo potrebné rušiť žiadne trestné pojednávania. Na OS v Senici je nadnes vytýčených sedem civilných pojednávaní, tieto budú odročené bez pojednávania.

Na OS v Skalici bolo vytýčených celkom 18 pojednávaní, všetko v civilných veciach. Pre štrajk na pracovisku nebude prítomná žiadna asistentka senátu.

"Uvedené pojednávania sú vytýčené v troch senátoch, pričom jeden sudca, ktorý má štyri pojednávania, bude pojednávať. Ďalšia sudkyňa nebude vo všetkých šiestich pojednávaniach konať z dôvodu nedostatočných podmienok. Tretia sudkyňa má nadnes osem pojednávaní, v polovici z nich pojednávať bude," uviedla Pagáčová.

Šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo z Okresného súdu v Galante pre TASR uviedol, že na KS v Trnave je v štrajku 69 zo 72 súdnych zamestnancov, na OS v Senici 38 zo 44 a v Skalici 31 z 35 justičných pracovníkov. Na OS v Galante štrajkuje 64 zo 67 a v Dunajskej Strede všetkých 53.



V Žilinskom kraji štrajkovali takmer všetci justiční zamestnanci

V Žilinskom kraji sa na dnešnom výstražnom štrajku zúčastnila drvivá väčšina justičných zamestnancov krajského a siedmich okresných súdov, konkrétne 419 z celkového počtu 438. TASR o tom informoval predseda celoslovenského štrajkového výboru Filip Demo.

Na Krajskom súde v Žiline sa do štrajku nezapojili iba traja zo 69 justičných zamestnancov. Na žilinskom okresnom súde sa zapojilo do štrajku všetkých 118. Obdobná situácia bola aj na Okresnom súde v Čadci, kde štrajkovali všetci 44 zamestnanci.

Pomerne najmenej zúčastnených bolo v Martine, presne 51 zo 60. Na Orave štrajkovali až na jedného všetci 36 justiční zamestnanci súdu v Námestove a 29 z 32 v Dolnom Kubíne. Na Liptove neštrajkovali iba dvaja spomedzi 36 zamestnancov ružomberského okresného súdu a iba jediný zo 43 zamestnancov súdu v Liptovskom Mikuláši.

V Rimavskej Sobote sa do štrajku zapojilo 56 z 57 zamestnancov

Do justičného štrajku sa na Okresnom súde v Rimavskej Sobote zapojili takmer všetci justiční zamestnanci a všetky pojednávania boli odročené. Ako TASR informoval šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo, na rimavskosobotskom súde štrajkuje 56 z celkového počtu 57 justičných zamestnancov.

„Všetky pojednávania na Okresnom súde v Rimavskej Sobote boli odročené. Dôvodmi boli neúčasť účastníkov konania, nezabezpečenie listinných dôkazov a neprítomnosť zapisovateľa,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. Ako dodala, na súde funguje podateľňa, ale informačné centrum je zavreté.

Účasť zamestnancov rimavskosobotského okresného súdu na štrajku pre TASR potvrdila aj predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. „Bude tam vedenie, riaditeľka správy súdu, predseda súdu a sudcovia. Časť zamestnancov sa zúčastní protestného zhromaždenia v Bratislave,“ informovala. Podľa jej slov sa do štrajku zapoja vyšší súdni úradníci, súdni tajomníci, súdni pracovníci, asistenti, pracovníci správy súdov, podateľní a infocentier, informatici a tiež mediační a probační úradníci.

Oznam o konaní štrajku visí aj priamo na vchodových dverách Okresného súdu v Rimavskej Sobote. V priestoroch súdnej budovy vládne pokoj a chodby sú takmer prázdne. Jedným z mála návštevníkov bol asi 30-ročný muž, ktorý podľa vlastných slov potreboval na súd doručiť nejaké dokumenty. „O štrajku som nevedel, ale potreboval som ísť len do podateľne, takže som našťastie vybavil všetko, čo som potreboval,“ povedal pre TASR.


Pre justičný štrajk odročili na Okresnom súde v Poprade desať pojednávaní

Dnešný deň na Okresnom súde (OS) v Poprade prebehol pokojne, a to aj napriek tomu, že väčšina jeho zamestnancov sa zúčastnila na justičnom štrajku. "Konkrétne, zo 60 zamestnancov štátnej a verejnej správy sa zúčastnilo 54 pracovníkov, takže účasť bola cca 90-percentná," uviedla riaditeľka správy OS v Poprade Ľudmila Kalatová.

Pre štrajk bolo odročených desať súdnych pojednávaní, nebolo však nutné preložiť všetky. "Konali sa asi štyri pojednávania, bola zabezpečená pohotovosť na trestnom úseku, tam konanie prebiehalo," dodala Kalatová. Podateľňa fungovala v obmedzenom režime, na OS sa so sťažnosťami pre zrušené konania nestretli a ohlasy prichádzajúcich ľudí boli podľa Kalatovej prevažne pozitívne.

"Môžem povedať, že vedenie Okresného súdu v Poprade aj sudcovia popradského OS v zastúpení sudcovskej rady vyjadrujú podporu požiadavkám štrajkujúcich," zdôraznila Kalatová. Verejnosť bola podľa nej poučená o možnosti podať svoje písomné podania prostredníctvom pošty a o svojich právach pri plynutí lehoty na podanie.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami - zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície. Ich požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada SR i sudcovské združenia.

Na Krajskom súde v Prešove štrajkuje 95 % zamestnancov

„Vedenie KS v Prešove, ako aj okresné súdy v jeho obvode, rovnako ako Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky vyjadrilo podporu legitímnym požiadavkám štrajku. Vedenie krajského súdu a tiež jednotlivých súdov v jeho obvode zabezpečilo, aby fungovali podateľne s tým, že sudcovia zabezpečia služby v trestných a civilných veciach. Do štrajku je zapojených približne 95 % zamestnancov KS v Prešove. Doposiaľ boli zrušené dva termíny verejných zasadnutí v trestných veciach, o čom súd účastníkov upovedomil a v civilných veciach zatiaľ nemám vedomosť o rušení termínov,“ povedal dnes pre TASR hovorca KS v Prešove Michal Drimák.

Pracovníci justičnej stráže na KS v Prešove potvrdili, že do podateľne od rána chodí málo ľudí, no tí, ktorí prišli, boli priebežne vybavení. Na súde sa podľa ich slov dnes dokonca uskutočnilo aj niekoľko súdnych konaní a jedno výberové konanie.

Na Okresnom súde (OS) v Prešove je od rána čulý ruch aj napriek tomu, že na dverách je oznam o štrajku. V podateľni dnes vybavuje stránky riaditeľ správy súdu Jozef Rákoci. Ten pre TASR uviedol, že dopoludnia vybavili približne 30 až 40 požiadaviek, asi polovica z ľudí netušila, že dnes prebieha štrajk zamestnancov.

Pracovný čas v podateľni je ako v bežný štvrtok od 8.00 do 16.00 h, dnes však funguje iba preberanie listín, žiadne potvrdenia sa nevydávajú vzhľadom na to, že nie je v prevádzke počítač a na mieste nie sú odborné pracovníčky. Dopoludnia zaznamenali jeden prípad, kedy občan prešiel pre informácie a podanie asi 100 kilometrov a na podateľni OS mu dnes nevedeli poradiť. Inak sú podľa Rákociho ľudia zhovievaví.


Na OS v B. Bystrici si do podateľne sadol predseda súdu i sudkyňa

Do dnešného výstražného štrajku zamestnancov krajských a okresných súdov sa zapojili aj Krajský súd (KS) a Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici. Na okresnom súde si ráno do podateľne zasadol jeho predseda a potom ho vystriedala sudkyňa i riaditeľ správy súdu. Pre TASR to dnes potvrdila hovorkyňa KS v Banskej Bystrici Nina Spurná.

Ako pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru Filip Demo, na banskobystrickom OS sa na štrajku z 95 justičných zamestnancov zúčastňuje 92 pracovníkov. KS v Banskej Bystrici má zo všetkých krajských súdov na Slovensku pravdepodobne najnižšiu účasť štrajkujúcich. Zo 100 zamestnancov je to 58.

Ako zhodnotila Spurná, na KS v súvislosti so štrajkom doteraz nerušili trestné a ani civilné pojednávania. Podľa Zoznamu pojednávaní na súdoch v SR, ktoré zverejňuje ministerstvo spravodlivosti, mal KS na dnes v pláne dve trestné veci - odvolania, a 27 civilných.

Podľa rovnakého zoznamu na OS dnes nemali byť pojednávané žiadne trestné kauzy. V pláne mal 33 civilných vecí. Okrem troch pracovníkov sa do štrajku zapojili všetci justiční zamestnanci. Do podateľne si tak ráno zasadol predseda OS a potom ho vystriedala sudkyňa a riaditeľ správy súdu.

"Fungovanie Krajského súdu v Banskej Bystrici a okresných v obvode jeho pôsobnosti je v nevyhnutnom rozsahu zabezpečené. Na všetkých súdoch je zabezpečený chod podateľne, služby a budú vykonávané tie procesné úkony, na ktoré sú stanovené krátke zákonné lehoty. Či prebehnú naplánované pojednávania, závisí od konkrétneho zákonného sudcu a od okolností, ktoré nastanú v prejednávanej veci a na konkrétnom súde," informovala Spurná.

Na štrajku sa zúčastňujú i zamestnanci Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica. Na dverách súdu visí oznam, ktorý informuje o akcii, o požiadavkách justičných odborárov a zároveň žiada verejnosť o pochopenie. Dnešný megaproces so sýkorovcami však senát pojednával bez akéhokoľvek narušenia. Asistentka musela byť v práci, keďže má pohotovostnú službu.

Zamestnanci súdov žiadajú zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť ich sociálno-ekonomickú situáciu.

Na všetkých súdoch v Nitrianskom kraji sa do štrajku zapojilo 364 z 375 zamestnancov

Na Okresnom súde v Leviciach dnes boli odročené všetky pojednávania. Situácia na súde je však pokojná. Do výstražného štrajku sa zapojilo 53 z 54 justičných zamestnancov.

šéf štrajkového výboru Filip Demo informoval, že do dnešného výstražného štrajku sa zapojili zamestnanci všetkých okresných súdov v Nitrianskom kraji. Na Okresnom súde (OS) v Nitre sa zo 101 zamestnancov zapojilo 96. Na OS Nové Zámky štrajkuje 60 zo 61 zamestnancov, na OS Topoľčany 38 z celkovo 41 zamestnancov súdu. Na OS Komárno sa do štrajku zapojilo 54 z 55 justičných zamestnancov. Krajský súd v Nitre nahlásil 100-percentnú účasť, do štrajku sa zapojilo všetkých 63 zamestnancov. „Väčšina zamestnancov zostala dnes doma, časť z nich sa zapája do protestného zhromaždenia v Bratislave,“ povedal Demo.

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami -zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.