Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vytýčili termín procesu s mužom, ktorý sa zdravil na súde Na stráž

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Samosudca ŠTS prednedávnom Antona G. odsúdil na peňažný trest vo výške 5000 eur. Obvinený však v zákonnej lehote, na začiatku novembra, podal odpor voči trestnému rozkazu.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) vytýčil termín hlavného pojednávania s Antonom G., ktorý minulý rok v máji pred pojednávacou miestnosťou na Najvyššom súde (NS) SR hlasno zdravil "Na stráž". Pojednávanie je naplánované na 11. decembra na ŠTS, pracovisko Banská Bystrica. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Samosudca ŠTS prednedávnom Antona G. odsúdil na peňažný trest vo výške 5000 eur. Obvinený však v zákonnej lehote, na začiatku novembra, podal odpor voči trestnému rozkazu. ŠTS pôvodne rozkazom uznal Antona G. vinným z prečinu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. V prípade, že by trest nezaplatil, sudca obvinenému ustanovil náhradný trest odňatia slobody vo výmere šiestich mesiacov.

"Skutok sa stal po skončení troch súdnych pojednávaní týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o vzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov na NS SR v priestoroch pred pojednávacou miestnosťou. Počas toho, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) poskytoval novinárom rozhovor, v ktorom sa vyjadroval k uvedeným pojednávaniam a k dôvodnosti obvinení troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov," uviedla nedávno hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Anton G. vtedy v prítomnosti spomínaných osôb zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav "Na stráž". "Tým verejne a na mieste verejnosti prístupnom použitím pozdravu prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Teda verejne prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť," dodala Tökölyová.

V čase spáchania skutku sa na NS SR rozhodovalo o väzobnom stíhaní Michala B., Jakuba Š. a Jaroslava P., obvinených z extrémizmu. Národná kriminálna agentúra (NAKA) 10. mája 2018 zadržala celkovo šesť osôb zo západného a stredného Slovenska, obvinených z extrémizmu, medzi nimi aj spomínané tri osoby.