Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Významné investície budú mať výnimku z potreby ukončeného procesu EIA

Na snímke plénum Národnej rady SR v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Mareka Krajčího (OĽANO) k zákonu, ktorým sa upravuje reforma stavebnej legislatívy.

Bratislava 9. mája (TASR) - Na Slovensku sa zavedie výnimka z potreby ukončeného procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) pri investíciách, ktoré majú osvedčenie o významnej investícii. Výnimka sa bude týkať výkonu štátnej expertízy. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Mareka Krajčího (OĽANO) k zákonu, ktorým sa upravuje reforma stavebnej legislatívy. Návrh v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Predkladatelia poukazovali na výstavbu nemocnice Rázsochy, keďže proces EIA pri nemocniciach môže trvať aj rok.

"V súvislosti s prípravou projektu výstavby Univerzitnej nemocnice v lokalite Rázsochy sú z časového hľadiska za kritickú časť procesu považované ustanovenia zákona o verejných prácach týkajúce sa výkonu štátnej expertízy. Tie definujú záverečné stanovisko EIA ako nevyhnutnú súčasť podkladov, bez ktorej nie je možné vyhotoviť protokol o vykonaní štátnej expertízy," pripomenul poslanec v odôvodnení návrhu.

Keďže proces EIA v prípade zložitých stavieb, akými sú aj nemocnice, trvá deväť až 12 mesiacov, v prípade Rázsoch by podľa poslancov došlo k oddialeniu spracovania štátnej expertízy, a tým aj možnosti vyhlásiť verejné obstarávanie.

Poslanci preto navrhli modifikovať požiadavku na ukončený proces EIA ako podmienku spracovania protokolu zo štátnej expertízy v prípade investícií, na ktoré vláda vydá osvedčenie o významnej investícii. Pozmeňujúcim návrhom presadili definíciu výnimky pre stavby s vydaným osvedčením o významnej investícii, ktorá by sa podľa nich vzťahovala len na malý okruh stavieb a proces výkonu štátnej expertízy štandardných stavieb by nebol v budúcnosti narušený. "Navrhovaná úprava zároveň nijako neovplyvňuje záväznosť výsledku posúdenia vplyvu na životné prostredie oproti súčasnosti," dodal Krajčí.

Návrh v tomto znení už poslanci predkladali v novele zákona o verejných prácach. Parlament ho v marci pri hlasovaní neposunul do druhého čítania.