Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vyžrebovali poradie, v ktorom budú vypočutí uchádzači na sudcov NSS

Ilustračné foto Foto: TASR

Do žrebovania bolo zaradených 31 uchádzačov, keďže traja nesplnili predpoklady na zaradenie do výberového konania a dvaja vzali žiadosť o zaradenie do výberového konania späť.

Bratislava 19. marca (TASR) - Súdna rada SR v piatok vyžrebovala poradie, v ktorom budú počas výberového konania vypočutí uchádzači na sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Výberový proces sa má uskutočniť v sídle Súdnej rady od 7. do 9. apríla a od 12. do 14. apríla.

Do žrebovania bolo zaradených 31 uchádzačov, keďže traja nesplnili predpoklady na zaradenie do výberového konania a dvaja vzali žiadosť o zaradenie do výberového konania späť.

Spomedzi 31 uchádzačov sú v súčasnosti štyria sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu SR.

"Nedá sa byť spokojný s tým, koľkí zo správneho kolégia Najvyššieho súdu sa prihlásili, ale práve z toho dôvodu som určil aj druhé kolo výberového konania, ktoré sa uskutoční počas štyroch dní v máji. Podľa výsledkov prvého kola uvidíme, koľko voľných miest zostane na druhé kolo a koľko uchádzačov a uchádzačiek sa prihlási," uviedol predseda Súdnej rady Ján Mazák.

Zároveň podotkol, že medzi súčasnými uchádzačmi sú kvalitní sudcovia, ktorí pôsobia na úseku správneho súdnictva. "Aj ďalší sudcovia a ostatní uchádzači, ktorí v doterajšej profesionálnej kariére vykazujú také výsledky, že môžu uvažovať o tom, že by prešli výberovým konaním," uviedol.

O funkciu sudcu NSS SR sa môže uchádzať sudca, ale aj nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po dobu desiatich rokov a dosiahne vek 30 rokov k dňu výberového konania.

V prípade nesudcu je okrem právnického vzdelania podmienkou aj zloženie odbornej justičnej skúšky. "Za odbornú justičnú skúšku sa považuje aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika," doplnila ešte skôr Súdna rada na svojom webe.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti.