Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výzva prof. M. Yunusa je previerkou ľudskosti svetových lídrov

Foto: NEF Hospodársky klub

Medzinárodný mierový výbor: Výzva prof. M. Yunusa je previerkou ľudskosti svetových lídrov.

Bratislava 15. júla (OTS) - Stoštrnásť svetových vodcov vrátane 19 laureátov Nobelovej ceny, 36 bývalých hláv štátu a šéfov vlád, politických vodcov, umelcov, medzinárodných mimovládnych organizácií a inštitúcií podpísali výzvu, ktorú inicioval Yunus Centre, vyhlásiť vakcínu proti Covid-19 za akciu pre globálne spoločné dobro.

Signatári tejto zjednotenej výzvy apelujú na svetové vlády, nadácie, filantropov a spoločenské organizácie, aby sa zapojili do výroby a distribúcie vakcíny a jej bezplatného poskytovania. Signatári vyzývajú všetky spoločenské, sociálne a zdravotnícke zložky, aby zdôrazňovali a posilňovali našu kolektívnu zodpovednosť za ochranu všetkých zraniteľných osôb bez akejkoľvek diskriminácie.

Pandémia Covid-19 jasne odhaľuje silné i slabé stránky zdravotníckych systémov v každom štáte a ukazuje prekážky i nerovnaké podmienky v dostupnosti zdravotníckej starostlivosti. Efektívnosť nadchádzajúcej kampane za očkovanie bude záležať od jej univerzálnosti.

Signatári výzvy apelujú na všetkých svetových vodcov vrátane generálneho tajomníka OSN, generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie, náboženských vodcov, spoločenských a etických vodcov, riaditeľov výskumných ústavov a farmaceutických firiem a médií, aby spojili svoje sily v šírení spoločenského povedomia o nebezpečenstve ochorenia Covid-19 a potreby očkovania v mene celosvetového spoločenského dobra. Výzva je zverejnená aj na www.hospodarskyklub.sk.

V liste predstaviteľa a siedmich dostupných členov MMV z 9. júla 2020 adresovanom laureátovi Nobelovej ceny za mier a Zlatého biatca, jedinečnej autorite svetového zdravého rozumu a humanity prof. M. Yunusovi sa uvádza: „...v mene 27-ročného združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub s počtom 222 slovenských a zahraničných osobností a jeho Medzinárodného mierového výboru vyjadrujem jednoznačnú podporu Vašej myšlienke, že vakcína proti ochoreniu Covid19 by mala byt majetkom ľudstva. Vašu výzvu považujem za skúšku ľudskosti svetových lídrov. Chcem veriť, že to bude po dlhom období nášho civilizačného trápenia úspešná skúška....“.

Celé znenie listu v anglickom jazyku nájdete na www.hospodarskyklub.sk.

Zdroj:
NEF Hospodársky klub, združenie
www.hospodarskyklub.sk


UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby, zverejňujeme ich v plnom znení, a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.