Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Jelinková Dudzíková:Výzvy na zastavenie platieb ohrozujú súdnu reformu

Na archívnej snímke členka Súdnej rady SR sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Reorganizácia súdnictva vykonaná v roku 2023 je financovaná z prostriedkov Európskej únie, konkrétne z plánu obnovy.

Bratislava 11. marca (TASR) - Cielené nabádanie na pozastavenie platieb z Európskej únie zo strany slovenských politikov priamo ohrozuje vykonateľnosť súdnej reformy v praxi a je nedôvodným a ničím neospravedlniteľným použitím justície ako rukojemníka v politickom boji. Poukázala na to členka Súdnej rady SR Dana Jelinková Dudzíková.

"Každý jednotlivec a aj politik má právo na realizáciu slobody prejavu. Medzi nástroje politického boja by však nemali patriť prostriedky spôsobilé vyvolať hrozbu pre výkon súdnej moci a spôsobilé zmariť realizáciu platných a účinných zákonov Slovenskej republiky o reforme justície," dodala.

Pripomenula, že podľa odporúčania Výboru ministrov členským štátom orgány, ktoré sú zodpovedné za organizáciu a fungovanie súdneho systému, sú povinné vytvoriť sudcom podmienky, ktoré im umožnia plniť ich poslanie, a musia zabezpečiť účinnosť pri ochrane a rešpektovaní sudcovskej nezávislosti a nestrannosti. Rovnako, že každý štát musí poskytnúť dostatočné zdroje, zariadenia a vybavenie súdov, aby súdy mohli fungovať v súlade so štandardmi Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a takisto aby sa umožnilo sudcom efektívne pracovať.

Reorganizácia súdnictva vykonaná v roku 2023 je financovaná z prostriedkov Európskej únie, konkrétne z plánu obnovy. Ten financuje reformu súdnej mapy s cieľom umožniť špecializáciu sudcov, ako aj boj proti korupcii a posilňovanie integrity a nezávislosti súdnictva. Celková výška nákladov na reformu justície predstavuje 233 miliónov eur, z toho investície do budov a reorganizácie súdov sú vo výške 190 miliónov eur a digitalizácia a modernizácia IT vybavenia a analytické kapacity súdov vo výške 43 miliónov eur.