Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vzdelávací projekt NBS 5peňazí má chrániť seniorov pred podvodmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

NBS organizuje projekt v spolupráci s TSK, Jednotou dôchodcov Slovenska, Združením kresťanských seniorov Slovenska a Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov.

Trenčín 13. marca (TASR) – Pomôcť seniorom zorientovať sa vo financiách a predchádzať finančným podvodom na nich je hlavným cieľom projektu 5peňazí Národnej banky Slovenska (NBS). Pilotný kurz finančného vzdelávania pre seniorov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) spustili v pondelok na Úrade TSK.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku má projekt zabrániť rôznym špekulantom v okrádaní najzraniteľnejších skupín populácie. "Sme radi, že práve TSK je prvým na Slovensku, ktorý pomôže seniorom zorientovať sa vo finančnom prostredí," skonštatoval Baška.

NBS organizuje projekt v spolupráci s TSK, Jednotou dôchodcov Slovenska, Združením kresťanských seniorov Slovenska a Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov. Do pilotného projektu v Trenčíne sa zapojilo prvých 30 seniorov, postupne chce NBS pokračovať v projekte v ďalších regiónoch Slovenska.

Ako informovala riaditeľka úseku dohľadu a ochrany finančných prostriedkov NBS Júlia Čillíková, projekt 5peňazí je projektom NBS smerujúcim k finančnému vzdelávaniu obyvateľstva. NBS sa podľa nej venuje finančnému vzdelávaniu detí, študentov, dospelých i seniorov.

"V rámci projektu 5peňazí chceme seniorov pozvať ako našich ambasádorov, ktorí medzi svojich priateľov posunú to, čo ich naučíme, a pomôžu tak predísť podvodom. Využijeme tiež ich životné skúsenosti a kontakty na to, aby sa zapojili do aktívneho života v oblasti vzdelávania," doplnila Čillíková.