Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vzniká nové hnutie Spolupatričnosť, sú za ním aj členovia SMK

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zakladatelia hovoria, že za hnutím sú ľudia mladšej a strednej generácie, doposiaľ pôsobiaci prevažne v občianskej sfére.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Na Slovensku vzniká nové maďarské hnutie s názvom Összefogás-Spolupatričnosť. Zakladajú ho aj dvaja členovia SMK - Edit Bauer a Örs Orosz. TASR to potvrdil tlačový tajomník mimoparlamentnej SMK Róbert Králik.

"Maďarskí voliči chcú zmenu a spojenie maďarských síl, ktorú Most-Híd a SMK nevedeli priniesť. Preto sme v týchto dňoch začali so zbieraním podpisov pre registráciu hnutia Összefogás-Spolupatričnosť. Naším cieľom je zabezpečenie maďarského zastúpenia v parlamente a zmena vlády v prospech slušného Slovenska," uviedol splnomocnenec prípravného výboru hnutia Szabolcs Mózes.

Zakladatelia hovoria, že za hnutím sú ľudia mladšej a strednej generácie, doposiaľ pôsobiaci prevažne v občianskej sfére. "K iniciatíve sa ako členovia prípravného výboru symbolicky pridali aj dvaja renomovaní bývalí politici, reprezentanti dvoch názorových prúdov: bývalá úspešná poslankyňa Európskeho parlamentu Edit Bauer a bývalý ponovembrový podpredseda vlády Gábor Zászlós," dodal Mózes.

Vznikajúce hnutie ohlásilo na utorok 3. septembra tlačovú konferenciu, na ktorej chcú jeho zakladatelia povedať o projekte viac.

Vznikajúce hnutie je sympatické Józsefovi Nagyovi (Most-Híd), ktorý sa rozhodol nekandidovať v budúcich parlamentných voľbách za Most-Híd. Dôvodom je, že Most-Híd a SMK sa nedohodli na koalícii pre voľby, čo považuje za ďalšiu osudnú chybu. Táto nedohoda otvorila podľa Nagya priestor na vznik integračného maďarského hnutia.

"Napriek tomu, že prípravný výbor hnutia Spolupatričnosť v maďarskom jazyku nazval 'zjednotením', samotná iniciatíva vytvára priestor na ďalšie rozdrobenie maďarských voličov," reagoval Most-Híd na hnutie.

SMK v reakcii uviedla, že bude pokračovať v napĺňaní uznesenia republikovej rady strany. "To vedenie strany zaviazalo k budovaniu volebnej spolupráce so všetkými stranami, organizáciami a osobnosťami maďarského politického a verejného života s cieľom prezentovania politickej alternatívy založenej na etnickom princípe, zohľadňujúc potreby a špecifiká južných regiónov Slovenska," doplnil tlačový tajomník SMK Králik.

Neparlamentná strana Maďarské fórum uviedla, že je pripravená spolupracovať s každým. "Vnímame prípravu tejto iniciatívy, ale kým nie sú riadne zaregistrovaní, nemáme s kým hovoriť o spolupráci," doplnil šéf Maďarského Fóra Zsolt Simon.