Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Vzniknúť by mohol inštitút pacientskeho ombudsmana

Na snímke plénum počas hlasovania o vyslovení dôvery vláde SR na 94. schôdzi NRSR v Bratislave 15. júna 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) má plniť úlohy v oblasti ochrany práv pacientov.

Bratislava 15. júna (TASR) - Na Slovensku by mohol vzniknúť inštitút pacientskeho ombudsmana, ako aj neinvestičný fond na podporu pacientskych organizácií. Vyplýva to z návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), ktorá by mala zastrešiť úlohu inštitútu. Návrh poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

"AOPP už dve desaťročia vykonáva tie funkcie, ktoré materiálne zodpovedajú úlohe pacientskeho ombudsmana. Ako združenie zastrešujúce 50 organizácií pôsobiacich v oblasti ochrany práv pacientov má v tejto oblasti dlhoročné praktické skúsenosti a výsledky, a svoju štruktúru a metódy práce plne prispôsobené potrebám efektívnej ochrany práv pacienta," zdôvodnili poslanci.

AOPP má plniť úlohy v oblasti ochrany práv pacientov. Zákon tiež stanovuje okruh príjmov AOPP, ktorého súčasťou má byť aj finančný príspevok zo strany štátu, a to z rozpočtovej kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. januára 2024.