Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Weber a Heger potvrdili členstvo OĽANO v tábore európskych ľudovcov

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR/AP

Heger uviedol, že je to aj ocenenie domácej politickej práce OĽANO.

Lisabon 18. novembra (TASR) - Strana OĽANO získala v piatok v Lisabone na politickom združení Európskej ľudovej strany (EPP) plnohodnotné členstvo v tábore ľudovcov. Potvrdil to predseda EPP Manfred Weber spolu so slovenským premiérom Eduardom Hegerom po skončení hlasovania, v rámci ktorého slovenská vládna strana dostala väčšinu hlasov. Informuje o tom spravodajca TASR z Lisabonu.

Weber ohlásil, že tábor ľudovcov bol posilnený o novú členskú stranu, a spresnil, že v rámci vnútrostraníckych debát získala slovenská strana plnú podporu pre plnohodnotné členstvo v EPP. Ocenil, že je to politická sila, ktorá má záujem zveľaďovať budúcnosť Slovenska, a že táto strana spĺňa tri základné kritériá a princípy právneho štátu.

Šéf EPP sa poďakoval europoslancovi Petrovi Pollákovi, ktorý viedol rokovania o členstve, a vyjadril radosť, že v Európskej rade budú mať ľudovci ďalšieho lídra, ktorý už nebude vystupovať len ako hosť a pozorovateľ EPP.

Heger uviedol, že je to aj ocenenie domácej politickej práce OĽANO. Tvrdí, že strana po niekoľkých rokoch spolupráce s ľudovcami dostala šancu budovať spoločnú budúcnosť EPP a tak aj silnejšiu Európu, ktorá musí čeliť vážnym výzvam a hrozbám.

"To je to, čo robíme dnes. Budujeme jednotu v najsilnejšej a najvplyvnejšej politickej rodine. Chceme prispieť k silnejšej Európe, ktorá zaistí mier, stabilitu, rast a vysokú kvalitu života jej občanom," vysvetlil premiér.

Na otázku TASR, aké povinnosti vyplývajú pre OĽANO z členstva v EPP, Weber spomenul, že strana sa musí pridržiavať základných hodnôt ľudovcov. Slovensko sa musí usilovať o politickú stabilitu, čím prispeje k stabilite EÚ, a zároveň musí bojovať proti silám, ktoré spochybňujú hodnoty EPP a šíria propagandu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. "Je pre nás dôležité, aby OĽANO ukázalo podporu pre Ukrajinu a vymedzovalo sa voči Putinovi. Na Slovensku musíme spolu prejavovať dôveru v EÚ, NATO a právny štát, bojovať proti populizmu a protieurópskym silám," vysvetlil Weber.

Šéf EPP potvrdil, že vie o tom, že v slovenskej vláde sú aj strany z iného politického spektra, ktoré zastávajú iné hodnoty. Vyslovil však dôveru Hegerovi, že udrží smerovanie krajiny v súlade s hodnotami EPP, ktoré v piatok opätovne potvrdili členovia politického grémia v Lisabone.

Heger dodal, že OĽANO chce propagovať uvedené hodnoty v slovenskom politickom živote, čo nie je ľahké, keďže Slovensko sa stalo úspešným bojovým poľom pre ruskú propagandu. Spresnil, že proti tomu je ťažké bojovať aj vzhľadom na krízu energií a cien spôsobených vojnou na Ukrajine, ktorú vyvolal Putin.

"Ale pokračujeme v boji za budúcnosť Slovenska, za demokratický rozvoj a spravodlivú budúcnosť, kde základom je právny štát," uviedol premiér na spoločnej tlačovej konferencii s Weberom.

"Som veľmi rád, že európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné partnerstvá v EÚ, a preto je nám cťou byť členom tejto veľkej rodiny európskych demokratov," vyhlásil líder OĽANO Igor Matovič. Pripomenul krízy, ktorým čelí Európa a celý svet vrátane Slovenska. "My sa však nevzdávame a sme schopní opakovane doručovať ľuďom pomoc v objeme, aký nemá v histórii nášho štátu obdobu," doplnil.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš poukázal, že EPP bola založená na ideáloch demokracie, transparentnosti a blízkosti občanom, čo sú podľa jeho slov aj hodnoty OĽANO. "OĽANO je nielen protikorupčné a reformné hnutie, ale je aj garantom ukotvenia Slovenska v rodine vyspelých západných krajín. Aj vďaka nášmu členstvu v EĽS budeme môcť ešte lepšie obhajovať záujmy Slovenska," doplnil Šipoš.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)