Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Wiezik a Hojsík podporujú výzvu na výskum bez testovania na zvieratách

Michal Wiezik, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa Wiezika je už teraz jasné, že nové trendy testovania sú presnejšie a humánnejšie

Brusel/Štrasburg 16. septembra (TASR) - Viacerí slovenskí poslanci podporili štvrtkovú výzvu Európskeho parlamentu (EP), aby EÚ čo najrýchlejšie prešla na systém výskumu, ktorý nepoužíva zvieratá na testovanie.

Michal Wiezik (SPOLU) z politickej frakcie európskych ľudovcov uviedol, že prijatú smernicu považuje za dôležitú, ale nevníma ju ako konečnú stratégiu na dosiahnutie zákazu testovania na zvieratách. Chýbajú mu v nej konkrétne opatrenia a míľniky. Aj preto podľa jeho slov sa vo vedeckých laboratóriách v EÚ ročne utratí do miliónov zvierat.

"Rýchly vznik pokročilých modelov, ktoré sú založené bez používania zvierat ako sú orgány na čip či počítačové modely, dnes ponúkajú obrovské možnosti náhrady zvierat a zlepšenia výskumu. Je však potrebné vytvoriť rámec pre modernú vedu," uviedol Wiezik.

Aj preto EP podľa neho vyzýva eurokomisiu, aby spolupracovala s členskými štátmi EÚ, priemyslom a vedcami na vypracovaní akčného plánu s harmonogramom na postupné zníženie počtu zvierat používaných na pokusy, pričom konečných cieľom by malo byť ukončenie takýchto praktík v celej EÚ.

Wiezik spresnil, že to si vyžaduje primerané financovanie "modelov nového prístupu", lebo už teraz je jasné, že nové trendy testovania sú presnejšie a humánnejšie. "Pri správnom financovaní a dostatočnom zapojení všetkých strán by bolo možné čoskoro predstaviť modernú normu, v ktorej testovanie zvierat už nebude vítané a EÚ bude aj v tejto oblasti lídrom," odkázal poslanec.

Martin Hojsík (PS) zo skupiny európskych liberálov tiež zdôraznil, že EÚ musí zabrániť zbytočným pokusom na zvieratách. "Žiaľ, ešte stále sa priveľa testuje aj v situáciách, kde existujú alternatívy, alebo ak už bol test na zvieratách raz vykonaný," upozornil.

Aj preto je cieľom uznesenia EP apelovať na európske vedecké inštitúcie, ale aj na Európsku komisiu, aby zabezpečili výmenu dát získaných z testovania na zvieratách, čo by malo zabrániť zbytočnému opakovaniu testov.






(spravodajca TASR Jaromír Novak)