Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Wiezik a Hojsík: Žaloba pre hlucháňa hôrneho je oprávnená

Michal Wiezik, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Wiezik upozornil, že o týchto skutočnostiach, o listoch ministerstva, Štátnych lesov a Slovenskej inšpekcie životného prostredia osobne informoval Európsku komisiu a žiadal, aby konala.

Brusel 3. júla (TASR) – Slovenskí ekologicky zameraní europoslanci Michal Wiezik (Spolu-OD) a Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) tvrdia, že štvrtková žaloba Európskej komisie na Slovensko pre ťažbu dreva, ktorá prebieha v chránených oblastiach a znižuje populáciu hlucháňa hôrneho, je oprávnená.

Wiezik, ktorý je v EP členom Európskej ľudovej strany, pre TASR pripomenul, že pre nesúlad slovenskej legislatívy s legislatívou európskou začala Európska komisia už 19. júla 2018 právne konanie proti Slovensku a až do 2. júla 2020 mala eurokomisia prostredníctvom dialógu so slovenskou stranou snahu vyriešiť drastický úbytok hlucháňa hôrneho. Slovensko však do svojho práva nezaviedlo správne pravidlá ochrany druhov a biotopov.

„Žaloba, ktorá bola na Slovensko podaná, je výsledkom systematického zlyhania, poloprávd a dokonca protichodných krokov, ktoré boli komunikované slovenským občanom i Európskej komisii zo strany zodpovedných orgánov," opísal situáciu Wiezik.

Spresnil, že hoci SR v liste z marca 2019 tvrdí, že využíva nástroje na zamedzenie činností – vrátane náhodnej ťažby –, ktoré by mohli viesť k poškodeniu biotopov hlucháňa hôrneho, v tom istom čase, teda v septembri 2018, agrorezort povolil štátnemu podniku LESY SR vykonávať náhodnú ťažbu v lesných porastoch aspoň s desaťpercentným zastúpením smreka a starších než 40 rokov.

V dokumente Ministerstva pôdohospodárstva SR sa pritom nezohľadňuje prebiehajúce konanie či lokality s výskytom hlucháňa. Wiezik tvrdí, že z usmernenia, ktoré vydali Lesy SR š.p. v júli 2019, je jasné, že ministerstvo vedelo, že ide aj o hluchánie lokality, čo považuje za úmyselné narúšanie chránených lokalít v čase bežiaceho právneho konania voči Slovensku.

Podľa jeho slov aj reakcia Inšpekcie životného prostredia z októbra 2019 potvrdzuje nulovú ochotu Slovenska riešiť situáciu v prospech ochrany prírody.

Wiezik upozornil, že o týchto skutočnostiach, o listoch ministerstva, Štátnych lesov a Slovenskej inšpekcie životného prostredia osobne informoval Európsku komisiu a žiadal, aby konala.

„Žiaľ, celý proces vyústil do žaloby, ktorá je konečným riešením v prípade zrejmého porušovania európskej legislatívy zo strany členského štátu EÚ," dodal poslanec.

Pripomenul, že hoci súčasná vláda SR tento problém zdedila, mala by aktívne riešiť vzniknutú situáciu, zastaviť ťažbu v horských lesoch s výskytom hlucháňa, zabezpečiť prísnu ochranu všetkých známych lokalít hlucháňa na Slovensku a dôsledne rešpektovať program záchrany hlucháňa.

Taktiež je potrebné podniknúť adekvátne kroky na vyvodenie zodpovednosti v prípade osôb, ktoré sa priamo podieľali na vážnom poškodzovaní prírodného prostredia a dobrého mena Slovenska.

Poslanec Martin Hojsík z liberálnej frakcie Obnovme Európu vyjadril radosť, že sa Európska komisia rozhodla konať a vymáhať dodržiavanie európskych zákonov pri ochrane hlucháňa na Slovensku

„Ochrancovia prírody už roky upozorňujú na problém s tým, že nadmerná ťažba ohrozuje prežitie hlucháňa ako druhu na Slovensku a, žiaľ, doteraz ministerstvo nedokázalo v tejto veci poriadne konať. Bolo veľa slov, ale málo činov," skonštatoval poslanec.

Dodal, že eurokomisia pristúpila k žalobe pod tlakom ochranárov, a vyjadril nádej, že ešte predtým, než prebehne súdny spor, Slovenská republika ochranu hlucháňa hôrneho zlepší.

„Pretože to je hlavným cieľom: aby sme si chránili divočinu, aby sme si chránili ohrozené druhy," vysvetlil a odkázal, že teraz je loptička na strane ministra životného prostredia SR Jána Budaja.