Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Wiezik je podpredsedom Zoskupenia pre dobré životné podmienky

Michal Wiezik, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Poslanec pripomenul, že zlé životne podmienky zvierat boli pravdepodobne zdrojom pandémie ochorenia Covid-19.

Brusel 3. februára (TASR) - Slovenský poslanec Európskeho Parlamentu (EP) Michal Wiezik (Spolu-OD) bol v stredu zvolený za viceprezidenta parlamentného Zoskupenia pre dobré životné podmienky a ochranu zvierat (IWCA).

Na túto funkciu ho na základe jeho doterajšej práce v europarlamente nominovala predsedníčka IWCA, holandská europoslankyňa Anja Hazekampová. Wiezik je jedným z európskych zákonodarcov, ktorí sa vo svojej legislatívnej práci najviac angažujú v oblasti dobrých životných podmienok zvierat a ochrany druhov.

"Dobré životné podmienky zvierat sú jednou z priorít Európskej únie v duchu Európskej ekologickej dohody. Už Zmluva o fungovaní EÚ v článku 13 uznáva zvieratá ako cítiace bytosti. Snaha zaistiť dobré podmienky pre zvieratá rastie v celej EÚ, je to jedna z kľúčových zložiek stratégie 'Z farmy na stôl'. A aj návrh spoločnej poľnohospodárskej politiky uznáva dobré životné podmienky zvierat ako neoddeliteľnú súčasť opatrení na ochranu životného prostredia dôležitých pre bezpečnú, výživnú a udržateľnú výrobu potravín," uviedol Wiezik pre TASR.

Poslanec pripomenul, že zlé životne podmienky zvierat boli pravdepodobne zdrojom pandémie ochorenia Covid-19.

"Všetky zvieratá, či už chované alebo voľne žijúce, si zaslúžia, aby sme sa k nim správali s rešpektom," odkázal Wiezik.

Skupina IWCA, ktorá funguje takmer 40 rokov, je fórum fungujúce naprieč politickými skupinami v EP, ktoré sa zameriava na diskusie a ďalšie kroky europarlamentu týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat a ochrany zvieracích druhov. Nejde o niektorý z oficiálnych orgánov EP, ale aj napriek tomu je IWCA účinným hnacím mechanizmom v oblasti presadzovania snáh o dobré životné podmienky zvierat.

Skupina sa zúčastňuje na príprave správ, uznesení alebo pozmeňujúcich či doplňujúcich návrhoch, ako aj na hodinách parlamentných otázok adresovaných Európskej komisii. Organizuje tiež rôzne interné alebo verejné podujatia, ktoré prinášajú osvetu v predmetnej oblasti.

"Mojou prioritou je životné prostredie so všetkými jeho aspektmi. Ochrana biodiverzity vrátane dobrých životných podmienok zvierat sú témy, ku ktorým sa plne hlásim. Verím, že spolupráca a otvorený dialóg naprieč politickým spektrom je jediný spôsob, ako dosiahnuť náš konečný cieľ - zabezpečiť, aby zvieratá mohli mať náležitú ochranu a aby sa s nimi zaobchádzalo ľudsky a zodpovedne," vysvetlil Wiezik.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)