Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Wiezik: Medzi najdiskutovanejšie patria klimatické zmeny a ochrana ŽP

Na snímke europoslanec Michal Wiezik počas diskusie v TASR TV ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE) v Bratislave 7. decembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pripomienky a nápady sa v rámci CoFoE prijímajú do jari 2022, následne majú šancu vyústiť do konkrétnych odporúčaní a reforiem, pripomenul europoslanec.

Bratislava/Brusel 13. decembra (TASR) - V občianskych paneloch Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) sú zastúpené všetky vekové kategórie a okrem občanov sa na nich stretávajú aj zástupcovia národných parlamentov, Európskeho parlamentu a vlád.

"Osobne ma teší, že medzi najdiskutovanejšie témy na platforme patria klimatické zmeny a ochrana životného prostredia, a to nielen v Európe, ale aj na Slovensku," uviedol pre TASR slovenský europoslanec Michal Wiezik.

Do konferencie majú možnosť zapojiť sa po prvýkrát všetci občania členských krajín EÚ. Ide teda podľa neho svojím spôsobom o najväčší prieskum verejnej mienky.

"Veľmi dúfam, že konferencia bude vďaka tomu skutočne autentickou debatou a že konkrétne výsledky na seba nenechajú dlho čakať," podčiarkol Wiezik.

Pripomienky a nápady sa v rámci CoFoE prijímajú do jari 2022, následne majú šancu vyústiť do konkrétnych odporúčaní a reforiem, pripomenul. Podľa europoslanca bude podstatné, aby sa podnety v rámci pracovných skupín dobre vytriedili a uprednostnili sa tie, v ktorých je možné dosiahnuť viditeľné zmeny.

"Mandát Európskej komisie trvá ešte skoro tri roky, času máme viac než dosť," poznamenal.

Wiezik, ktorý je členom výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI), sa podľa svojich slov teší na návrhy v oblasti životného prostredia či ochrany biodiverzity.

Osemsto náhodne vybraných účastníkov zo všetkých členských krajín EÚ bolo v rámci CoFoE rozdelených do štyroch občianskych panelov. Každý z nich sa v období od septembra 2021 do januára 2022 zíde trikrát. Pripomienky a nápady týchto panelov môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie.