Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Wiezik ocenil diskusiu o klíme a ochrane životného prostredia

Na snímke europoslanec Michal Wiezik. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu na plenárnych zasadnutiach. Tie budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Bratislava/Brusel 28. februára (TASR) - Doterajší najväčší prínos Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) je priblíženie Európskej únie a jej fungovania bežným ľuďom z celej EÚ. Pre TASR to povedal slovenský europoslanec Michal Wiezik (PS) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE). Zároveň ocenil aj diskusiu v rámci CoFoE o klimatických zmenách a ochrane životného prostredia.

Konferencia o budúcnosti Európy, ktorá sa začala v máji minulého roka, dáva občanom členských krajín Európskej únie priestor vyjadriť sa k budúcemu smerovaniu EÚ. Wiezik doterajší priebeh konferencie podľa svojich slov hodnotí pozitívne a váži si energiu a čas, ktorý účastníci a účastníčky konferencii venovali.

"Osobne ma teší, že medzi najdiskutovanejšie témy na platforme patria klimatické zmeny a ochrana životného prostredia - a to nielen v Európe, ale aj na Slovensku," uviedol pre TASR Wiezik, ktorý sa podľa svojich slov "teší" na návrhy politík v oblasti životného prostredia, či ochrany biodiverzity.

"Je to (CoFoE) príležitosť ukázať, že ľudia majú moc rozhodovať o tom, na čom im záleží a že ‘Brusel’ nie je nejaké vzdialené miesto, kde sa rozhoduje o ich životoch bez ich pričinenia," povedal slovenský europoslanec. Takisto pripomenul, že táto konferencia je už vo svojom "polčase" a má prvé konkrétne odporúčania.

Podľa europoslanca prichádza čas, aby tieto odporúčania pretavili do reality a legislatívy. "Rád by som vyzdvihol odporúčania ohľadom environmentálneho vzdelávania, zlepšenia dobrých životných podmienok zvierat, či udržateľného poľnohospodárstva," uviedol. Pripomenul, že problémy súvisiace so životným prostredím a zmenou klímy boli účastníkmi konferencie identifikované ako jedna z najväčších aktuálnych výziev a priorít EÚ. "Pevne verím a dúfam, že to moji kolegovia a kolegyne v europarlamente naprieč frakciami budú brať s dostatočnou vážnosťou," dodal Wiezik.

Europoslanec pripomenul aj aktivity vlády SR a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "Cením si, že Slovensko si nastavilo aktivity na národnej úrovni tak, aby oslovilo aj občanov, ktorí možno nemajú prístup k digitálnej platforme, na ktorej prebieha diskusia," uzavrel Wiezik.

Konferenciu o budúcnosti Európy organizujú Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia. Jednou z jej súčastí sú aj štyri občianske panely pozostávajúce z 800 zástupcov občanov. Tie sa od septembra 2021 do februára 2022 stretli trikrát.

Panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu na plenárnych zasadnutiach. Tie budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.