Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Wiezik sa naďalej obáva o osud národných parkov

Na archívnej snímke europoslanec Michal Wiezik. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Znepokojuje ma na poslednú chvíľu prijatý pozmeňovací návrh, ktorý môže výrazne skomplikovať zonáciu a následné prevedenie národných parkov pod správu MŽP, skonštatoval Wiezik.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Europoslanec Michal Wiezik z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) víta schválenie reformy národných parkov, no upozorňuje aj na nedostatky. Naďalej sa obáva o osud národných parkov. Prijatú reformu kritizujú aj mimoparlamentné KDH a SNS.

"Znepokojuje ma na poslednú chvíľu prijatý pozmeňovací návrh, ktorý môže výrazne skomplikovať zonáciu a následné prevedenie národných parkov pod správu MŽP. Sme však na začiatku, a preto verím, že sa ministerstvo do budúcna vyvaruje nejasným či nedostatočne komunikovaným krokom, pre ktoré tu v posledných mesiacoch vyrástol štvavý populizmus krajnej pravice a absurdný odpor voči ochrane prírody," skonštatoval Wiezik.

Nezaradený poslanec NR SR Tomáš Valášek pôsobiaci v PS deklaroval, že každý dobrý návrh koalície môže rátať s jeho hlasom. "Mrzí ma, že absolútne potrebné zmeny nedokáže koalícia s ústavnou väčšinou jednoducho presadiť. Pri národných parkoch išlo o kompromisný návrh, napriek tomu novela na svoje schválenie musela čakať v parlamente mesiace," poznamenal.

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Podpredseda KDH Marián Čaučík nepovažuje prijaté zmeny za skutočnú reformu, hoci hnutie podporuje reformu i jednotnú správu národných parkov pod envirorezortom. "Proces šesťmesačnej diskusie v parlamente i medzi verejnosťou nepriniesol jasnú a záväznú predstavu, ako by mali národné parky po novom fungovať. Priniesol, naopak, veľa otáznikov, vyvolal veľkú nespokojnosť dotknutých subjektov a prispel tak k polarizácii spoločnosti," povedal Čaučík s tým, že zákon v takejto podobe nemal byť prijatý.

Na archívnej snímke Marián Čaučík.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


SNS pripomenula, že v minulom volebnom období blokovala reformu národných parkov. Podotkla, že pod zámienkou ochrany prírody dochádza k presunu kompetencií pod rezort životného prostredia. "Je nám ľúto, že dochádza k zrušeniu odštepných lesných závodov," doplnila strana a označila reformu za krok dozadu.

Reformu národných parkov schválila Národná rada SR v utorok (14. 12.). Presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod envirorezort sa uskutoční až po zonácii národných parkov. Od 1. apríla 2022 sa tak správa štátnych pozemkov presunie na samostatné správy národných parkov na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a Národného parku Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov v štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.