Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Wlachovský: Pre Ukrajinu a SR nie sú lepšie záruky než členstvo v NATO

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasne pripomenul, že Ukrajina dostala už na bukureštskom summite NATO v roku 2008 prísľub členstva v Aliancii.

Oslo/Bratislava 1. júna (TASR) — Pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský to povedal na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Osle. TASR o tom vo štvrtok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Ukrajinky a Ukrajinci si zaslúžia život v mieri. Ako pre Slovensko, tak ani pre nášho východného suseda neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než je členstvo v Aliancii. A je aj v našom záujme, aby ich Ukrajina jedného dňa dostala. Lebo práve to je jediná garancia, že hrôzy vojny za našimi hranicami sa viac nebudú opakovať," vyhlásil Wlachovský.

Súčasne pripomenul, že Ukrajina dostala už na bukureštskom summite NATO v roku 2008 prísľub členstva v Aliancii.

Hlavným témami dvojdňových rokovaní v Osle, ktoré sa skončili vo štvrtok, boli prípravy rozhodnutí Aliancie na júlový summit v litovskom Vilniuse, ako aj rozvoj politických vzťahov medzi NATO a Ukrajinou s dôrazom na ďalšiu pomoc tejto krajine. Ministri diskutovali aj o potrebe posilnenia východného krídla NATO vrátane Slovenska.

"Verím, že na summite vo Vilniuse otvoríme v júli novú kapitolu politických aj praktických vzťahov medzi Ukrajinou a NATO," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Wlachovský tiež uviedol, že s ministerkami a ministrami sa zhodli na pokračovaní všestrannej pomoci Ukrajine, a to vo vojenskej, politickej, finančnej aj humanitárnej oblasti, aby sa mohla naďalej brániť pred ruskou agresiou.