Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Wlachovský v New Yorku upozornil na význam spolupráce pri krízach

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jaroslav Novák

Wlachovský uviedol, že prioritami, s ktorými slovenská delegácia pricestovala, je i dôvera vo fungovanie medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, spolupráci a funkčných inštitúciách.

New York 18. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský v New Yorku upozornil na význam spolupráce pri zvládaní kríz a výziev s globálnym dosahom. TASR o tom v pondelok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Rešpektovanie suverenity iných štátov, neprekresľovanie hraníc silou či mierové riešenie sporov. Po týchto ideáloch, na ktorých stojí OSN, naďalej hrubo šliape jeden z členov Bezpečnostnej rady (OSN)," povedal Wlachovský. Dôsledky ruskej agresie proti Ukrajine preto podľa neho pociťuje celý svet. "Je čím ďalej jasnejšie, že krízy a výzvy s globálnym dosahom môžeme zvládnuť, iba ak budeme spolupracovať,“ uviedol minister.

Wlachovský v nedeľu 17. septembra v New Yorku sprevádzal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú počas jej prijatia u generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Rokovali o význame medzinárodného poriadku, plnení cieľov Agendy 2030, ľudských právach i ruskej vojne proti Ukrajine.

Predtým sa Wlachovský a Čaputová stretli s krajanmi, slovenskými študentmi aj učiteľkami víkendových škôl v New Yorku a okolí. Zúčastnili sa aj na svätej omši v slovenskom Kostole sv. Jána Nepomuckého v newyorskom Manhattane.

V New Yorku sa v utorok 19. septembra začína 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Šéf slovenskej diplomacie sa zúčastní na sérii podujatí súvisiacich so zachovaním mieru a bezpečnosti vo svete, predchádzaním a riešením konfliktov, udržateľným rozvojom, ochranou novinárov, situáciou na Blízkom východe či ďalšími výzvami, ktorým v súčasnosti čelí medzinárodné spoločenstvo, píše komunikačný odbor MZVEZ SR. Okrem toho minister absolvuje bilaterálne rokovania s rezortnými partnermi z viacerých krajín sveta.

Wlachovský uviedol, že prioritami, s ktorými slovenská delegácia do New Yorku pricestovala, je dôvera vo fungovanie medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, spolupráci a funkčných inštitúciách a solidarita s krajinami globálneho Juhu pri boji s klimatickou, potravinovou či energetickou krízou.