Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Wlachovský vo Varšave ocenil spoluprácu medzi Slovenskom a Poľskom

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obaja ministri hovorili o aktuálnych otázkach bilaterálnych vzťahov, rozvoji spolupráce v regionálnych zoskupeniach vrátane Bukureštskej deviatky (B9) či Iniciatívy Trojmoria.

Varšava 25. mája (TASR) - Situácia v našom regióne si vyžaduje čoraz intenzívnejšiu spoluprácu medzi Slovenskom a Poľskom, a to aj v bezpečnostnej oblasti. Vo štvrtok to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský po stretnutí so svojím poľským kolegom Zbigniewom Rauom vo Varšave. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Obaja ministri hovorili o aktuálnych otázkach bilaterálnych vzťahov, rozvoji spolupráce v regionálnych zoskupeniach vrátane Bukureštskej deviatky (B9) či Iniciatívy Trojmoria. Venovali sa aj bezpečnostným témam v súvislosti s vojnou na Ukrajine a júlovým summitom NATO v litovskom Vilniuse.

"Poľsko, náš severný sused, je naším kľúčovým spojencom a strategickým partnerom, s ktorým sme si vybudovali širokú základňu spolupráce. Dobré slovensko-poľské vzťahy boli pre nás vždy prioritou, preto som rád, že hneď po tradične prvej návšteve Českej republiky smerovala moja ďalšia bilaterálna pracovná cesta práve do Varšavy," povedal Miroslav Wlachovský.

Podľa jeho slov sa SR a Poľsko pripravujú aj na povojnovú obnovu Ukrajiny, pri ktorej zohrajú kľúčovú úlohu práve susedné krajiny. "Bezpečnostná architektúra v Európe sa v dôsledku ruskej agresie výrazne zmenila a už sa nikdy nevráti do predvojnového stavu. Aj preto sa treba sústrediť na jej nové usporiadanie tak, aby boli zachované naše hodnoty a zaistená bezpečnosť a ochrana obyvateľov," dodal. Zároveň vyzval na dlhodobú podporu Ukrajiny vo všetkých oblastiach vrátane jej integrácie do Európskej únie.

Wlachovský so svojím poľským kolegom hovoril aj o ekonomických vzťahoch, cezhraničnej spolupráci vrátane turizmu a rozvoji energetickej a dopravnej infraštruktúry. Obaja ministri vo Varšave vystúpili aj na bezpečnostnej konferencii Defence 24.