Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

WWF: Rakúsko a SR sa zaviazali ku komplexnej renaturácii rieky Morava

Rieka Morava, archívna snímka. Foto: TASR

V uplynulom storočí veľké časti Moravy narovnali a natlačili do umelého koryta, odrezali meandre a brehy upravili kameňmi.

Viedeň 23. mája (TASR) - Organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Rakúsko privítala v pondelok vyhlásenie rakúskej ministerky životného prostredia Leonore Gewesslerovej a jej slovenského rezortného partnera Jána Budaja, ktorí plánujú rieke Morava vrátiť jej pôvodnú prirodzenú podobu. Uviedla to organizácia WWF Rakúsko na svojej webovej stránke.

Obnoviť sa majú prírodné brehy a prepojiť odrezané meandre. Minister Budaj navyše na bilaterálnom stretnutí oznámil, že Morava bude na Slovensku čoskoro definitívne vyškrtnutá zo zoznamu dopravných tepien – mnohé z doterajších prekážok prirodzeného vývoja riek tak budú odstránené. "Tieto oznámenia sú míľnikmi v dlhotrvajúcej snahe urobiť z Moravy opäť živú rieku," uviedol expert WWF Rakúsko Jurrien Westerhof.

V uplynulom storočí veľké časti Moravy narovnali a natlačili do umelého koryta, odrezali meandre a brehy upravili kameňmi. To značne skrátilo tok rieky a spôsobuje to, že koryto sa stále viac prehlbuje. "Práve preto záplavové oblasti čoraz viac vysychajú – a to v regióne, kde už klimatickú krízu výrazne pociťujeme," dodal Westerhof.

"V hraničnom úseku tvorí Morava jednu z najdôležitejších riečnych krajín v strednej Európe s obrovským renaturačným potenciálom," upozornil ďalej Westerhof. "Na postupnej renaturácii pracujeme už roky. Pri spoločnom nasadení oboch rezortov by sa v najbližších rokoch mohol podariť naozaj veľký krok, ktorý obnovuje meandrujúci tok rieky a mení Moravu z bývalej železnej opony na prepojenie štátov a ekosystémov," uzavrel.