Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová: Je prirodzené, ak vláda hľadá ľudí, ktorým môže dôverovať

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V prípade odvolávania šéfov štátnych inštitúcií si myslí, že niektoré razantné kroky súčasnej vlády boli absolútne opodstatnené.

Bratislava 6. júna (TASR) - Ak má vláda zodpovedať za efektívne vykonávanie svojich rozhodnutí aj na lokálnej a miestnej úrovni, je logické, že hľadá ľudí, na ktorých sa môže spoľahnúť a žiadať od nich príslušnú zodpovednosť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že takto postupovali aj predchádzajúce vlády.

"Nie je nič neštandardné, ak sa takýmto spôsobom pristupuje k výberu šéfov okresných úradov," dodala Čaputová v časti diskusie, ktorá sa týkala rizika účelových politických nominácií. V prípade odvolávania šéfov štátnych inštitúcií si myslí, že niektoré razantné kroky súčasnej vlády boli absolútne opodstatnené vzhľadom na vážne podozrenia, ktoré sa v prípade niektorých predstaviteľov štátnych firiem objavili.

"Je v každom prípade dobré, ak sú pri odvolávaní a zmenách na postoch vedúcich štátnych inštitúcií uvedené dôvody, prečo k zmene dochádza, aby neboli pochybnosti o účele tohto kroku," skonštatovala prezidentka. "Samozrejme, tam, kde je poverenie dočasné, je potrebné využiť tento termínovaný mandát na prípravu transparentného výberové konania, ktoré umožní vybrať najlepšieho uchádzača," dodala hlava štátu.