Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová na zhromaždení upozornila na nízku podporu NATO v SR

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Od ozbrojených síl očakáva, že budú vysvetľovať, aké sú ich skutočné úlohy a čo na ich plnenie potrebujú.

Bratislava 29. júna (TASR) - Je veľkým paradoxom, že občania dôverujú ozbrojeným silám, ale vnímajú negatívne Alianciu a našich spojencov. Prezidentka SR a hlavná veliteľka Ozbrojených síl (OS) SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore na utorkovom veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu OS SR. Nízka podpora NATO je podľa nej aj dôsledok toho, že doteraz sa nepodarilo prepojiť aliančné témy, záväzky a naše členstvo s našimi ozbrojenými silami.

"Nielen my, čo sme sa tu dnes stretli, ale celá politická reprezentácia a všetci verejní činitelia by sme sa mali sebakriticky zamyslieť nad tým, či slovenskej verejnosti hovoríme o Aliancii pozitívnym jazykom, či o nej hovoríme dostatočne presvedčivo a či dostatočne otvorene hodnotíme hrozby, ktorým musí čeliť. Toto považujem za chybu, ktorá má potenciál, aby mohla prerásť na zlyhanie," upozornila prezidentka.

Spoločná obrana je podľa prezidentky pre Slovensko najlepšia obrana. "Verím, že nový dlhodobý plán rozvoja ozbrojených síl prinesie silné a jasné potvrdenie tohto porozumenia," vyhlásila. Želá si jasné, kredibilné a realistické plány, ktoré vyplnia nedostatky a medzery v našich spôsobilostiach a našich záväzkoch. "Musíme spoločne zabrániť tomu, aby sa dobudovanie ťažkej brigády a plnenie ďalších záväzkov stalo ďalšou diaľnicou do Košíc. Teda cieľom, ktorého splnenie sa odsúva do vzdialenej budúcnosti," dodala.

Od ozbrojených síl očakáva, že budú vysvetľovať, aké sú ich skutočné úlohy a čo na ich plnenie potrebujú. Žiada tiež nulovú toleranciu voči prejavom extrémizmu medzi príslušníkmi OS SR. Rovnako, že príslušníci armády rázne zakročia proti šíreniu propagandy, hoaxov a dezinformácii. Na politické vedenie rezortu apelovala, aby investície neboli nárazové, aby existovali presné plány na ich využitie a aby sa v rezorte nezmyselne neškrtalo.

Rozsah a miera, v akej boli Ozbrojené sily (OS) SR zapojené do riešenia dôsledkov pandémie, musí byť podľa prezidentky pre Slovenskú republiku mementom. Hovorí, že krízový manažment potrebuje zásadné zmeny.