Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Čaputová: Odkaz novembra pre mňa je, že slušnosť nie je slabosť

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy položila kvety k pamätníku na ulici Národní pri príležitosti štvrtkového (17. 11.) štátneho sviatku, 16. novembra 2022 v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Povedala to po tom, ako v stredu položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe.

Praha 16. novembra (TASR) - "Slušnosť nie je slabosť" je pre slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú tento rok odkazom 17. novembra. Povedala to po tom, ako v stredu položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

"Slušnosť, na Slovensku nežnosť, alebo zamatovosť, ktorá je s revolúciou spojená, znamenala napokon zmenu režimu a otvorenie slobody," poznamenala prezidentka.

Slušnosť je podľa Čaputovej možno tichšia, nenápadnejšia, ale vo výsledku znamená, že je schopná zmeniť režim. "Toto je dôležitý odkaz, ktorý teraz vnímam ešte intenzívnejšie ako v minulosti," dodala Čaputová.



"Je to tichá sila, ale je to sila, ktorá je prítomná a verím, že sa uplatní vždy na dôležitých hodnotových križovatkách v našich aktuálnych udalostiach v Čechách aj na Slovensku," doplnila.

Z novodobej histórie sa podľa prezidentky javí, že sa uplatnila vždy a ľudia si podľa jej slov vedeli vybrať dobre – či už prejaviť názor, alebo vyžiadať si zmenu.

Na otázku o slobode slova prezidentka reagovala, že jej hranice sú v našich právnych poriadkoch stanovené. "Je dôležité, aby sme boli dôslední a vynucovali dodržiavanie týchto štandardov, ktoré už v našich právnych poriadkoch máme," povedala.

Na sociálnych sieťach podľa nej často čelíme prejavom, ktoré sú ďaleko za hranicou neznášanlivosti alebo vzbudzovania násilia. "Sloboda prejavu ako skvelý demokratický výdobytok nie je bezbrehá. Končí presne tam, kde začínajú práva a slobody iných ľudí," dodala prezidentka.

Zuzana Čaputová v stredu navštívila Prahu, aby si aj v hlavnom meste Českej republiky pripomenula Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý Slovensko a Česká republika oslávia 17. novembra. Program zhodnotila ako veľmi intenzívny a obohacujúci.

Predpoludním sa stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom na Pražskom hrade, popoludní diskutovala so študentmi Fakulty sociálnych štúdií Univerzity Karlovej o nenávistných prejavoch. Navštívila aj Knižnicu Václava Havla a večer sa chystá na divadelné predstavenie "Vina?" v Dejvickom divadle. Po jeho skončení bude diskutovať s divadelníkmi.