Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová: Rozhodnutie ÚS je dôležité k posilneniu právneho štátu

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Martin Baumann

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tzv. prorodinnom balíčku je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu. Do budúcna to bude ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ktorá by chcela opäť zneužiť skrátené legislatívne konanie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

"Rozhodnutie Ústavného súdu v konaní, ktoré sa začalo na môj návrh, je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu," spresnila.



Riaditeľ odboru legislatívno-právneho z prezidentskej kancelárie Tomáš Hubinák v reakcii pre novinárov zdôraznil, že rozhodnutie ÚS bude vyhlásené v zbierke zákonov, čím sa stane všeobecne záväzným. "Tým pádom vznikne ústavný mantinel pre vládnucu parlamentnú väčšinu, a tým aj pre ochranu práv občanov a občianskej spoločnosti na prístup k tvorbe práva, na kontrolu legislatívnej tvorby vládnucej väčšiny a rovnako aj pre ochranu práv parlamentnej menšiny pred povestným parlamentným legislatívnym bagrom," uviedol. Vyzdvihol aj to, že ÚS uznal princíp rozpočtovej zodpovednosti ako ústavnú hodnotu. "Rovnako aj táto hodnota v procese tvorby práva bude týmto rozhodnutím chránená," dodal.



Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Prezidentka napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa.