Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová sa bude s pápežom rozprávať o jednote a súdržnosti

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k referendu o predčasných volieb v Bratislave v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu je presvedčená, že rozdelená spoločnosť je oslabená spoločnosť a rozdelený svet je oslabený svet.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová sa bude s pápežom Františkom rozprávať o jednote a súdržnosti v spoločnosti. Na oficiálnu návštevu Vatikánu odcestuje v sobotu ráno (10. 12.). TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Rozhovory s pápežom Františkom sú vždy veľmi autentické, obohacujúce a inšpiratívne. Rada by som sa so Svätým Otcom rozprávala o tom, akým spôsobom sa vyrovnať s aktuálnymi výzvami a ako viesť spoločnosť k väčšej súdržnosti. Zaujíma ma, ako o tom uvažuje on sám," povedala Čaputová.

Prezidentka chce pápežovi priblížiť spoločenskú atmosféru na Slovensku a hovoriť aj o výzvach, ktorým dnes vo svete čelíme. Chce s ním diskutovať aj o tom, akým spôsobom nasmerovať pozornosť a energiu do tej časti spoločnosti, ktorá ma záujem zohrať kľúčovú rolu pri udržaní jednoty a ľudskosti. "Pretože na to, aby zlo zvíťazilo, stačí iba to, aby rozhádalo dobro. Myslím, že máme nevyužitý potenciál komunikácie a spolupráce medzi ľuďmi, ktorí zdieľajú spoločné hodnoty," poznamenala.

Hlava štátu je presvedčená, že rozdelená spoločnosť je oslabená spoločnosť a rozdelený svet je oslabený svet.

Súčasťou oficiálnej delegácie prezidentky budú osobnosti z rôznych sfér spoločenského života. Na prijatí u pápeža sa zúčastnia František Mikloško, obeť nedávneho nenávistného útoku na LGBTI+ komunitu Radoslava Trokšiarová, vikár provinciála Saleziánov Peter Jacko, koordinátorka centra pomoci utečencom z Ukrajiny Camp Žilina Martina Ďurčová, lekárka-paliatologička z Národného onkologického ústavu Kristína Križanová a držiteľka ocenenia Učiteľka Slovenska 2021 Alexandra Hučeková.

Čaputová bude rokovať aj s vatikánskym sekretárom pre vzťahy so štátmi Paulom Gallagherom. Popoludní sa stretne s krajanmi pôsobiacimi v prostredí Svätej stolice v priestoroch Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda. Ešte večer sa vráti späť na Slovensko.