Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO:Čaputová udelila americkej speváčke Baezovej štátne vyznamenanie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) udeľuje americkej speváčke a aktivistke Joan Baezovej (vpravo) štátne vyznamenanie Radu Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti ochrany ľudských práv a slobôd v sídle honorárnej konzulky Slovenska neďaleko San Francisca v rámci svojej pracovnej návštevy Spojených štátov amerických v piatok 2. februára 2024. Foto: TASR- Jaroslav Novák
Posledná totalitná Bratislavská lýra v roku 1989. V rámci programu vystúpila Joan Baezová /na snímke/, ktorá privítala medzi hosťami Václava Havla a pozvala na pódium pesničkára Ivana Hoffmanna. Pasienky 10. júna 1989. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Speváčka je podľa Čaputovej živým dôkazom toho, že umením a angažovaným postojom sa dá ovplyvniť veľmi veľa vecí.

San Francisco 3. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila americkej speváčke a aktivistke Joan Baezovej štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti ochrany ľudských práv a slobôd. Urobila tak v piatok v sídle honorárnej konzulky Slovenska neďaleko San Francisca v rámci svojej pracovnej návštevy Spojených štátov amerických.

Speváčka je podľa Čaputovej živým dôkazom toho, že umením a angažovaným postojom sa dá ovplyvniť veľmi veľa vecí. "Jej životný príbeh je príbehom človeka, ktorý sa snažil o ochranu demokratických hodnôt a ľudských práv. Pamätáme si jej vystúpenie na Bratislavskej lýre, kde symbolicky ukázala to, že hoci sa dá stíšiť alebo umlčať hudba, nedá sa umlčať sloboda," podotkla slovenská hlava štátu.

Pre Baezovú znamená vyznamenanie pripomenutie si vecí, ktoré dosiahla. Jedným z takýchto vecí je pre ňu Nežná revolúcia. Za pokračujúcu úlohu pokladá udržanie si odvážneho a nesebeckého ducha v dnešnom svete. Je to podľa Baezovej celoživotný projekt.



Speváčka a aktivistka sa aktívne vyjadrovala k politickým či celospoločenským témam, bojovala proti rasovej segregácii, protestovala proti vojne vo Vietname. Nebol jej ľahostajný osud českých a slovenských umelcov či disidentov, či už to bola prenasledovaná kapela Plastic People of the Universe, alebo signatári Charty 77 a medzi nimi aj bývalý československý a český prezident Václav Havel. Známym sa stalo Bazeovej gesto na koncerte v Bratislave v roku 1989, ktorým upozornila na porušovanie ľudských práv v komunistickom Československu.

V roku 2008 účinkovala na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda. Na Havlovo pozvanie v roku 2009 vystúpila v Prahe počas 20. výročia Nežnej revolúcie. Do Bratislavy sa vrátila aj v rokoch 2014 a 2018. Spoločne so spevákom Jurajom Benetinom naspievali slovenskú hymnu. Podporila protesty po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

(osobitná spravodajkyňa TASR Lenka Farkašová)

Americká folková speváčka a skladateľka Joan Baezová 19. júla 2008 na hudobnom festivale Bažant Pohoda v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Profil speváčky Joan Baezovej


Joan Baezová sa narodila 9. januára 1941 v New Yorku. Jej otcom bol fyzik Albert Vinicio Baez Valderrama (1912 - 2007). S folkovou hudbou sa stretla koncom 50. rokov 20. storočia, v čase, keď mala za sebou strednú školu a nedokončené štúdium na umeleckej fakulte Bostonskej univerzity.

Po desiatkach vystúpení v malých kluboch v Bostone a Chicagu sa v roku 1959 postavila na pódium folkového festivalu v Newporte. Vystúpenie jej prinieslo úspech a o rok neskôr vydala prvý album s názvom Joan Baez, ktorý sa stal najúspešnejšou nahrávkou vtedajšej americkej folkovej hudby.

V roku 1961 sa zoznámila s Bobom Dylanom, ktorého uviedla na folkovú scénu, spolupracovala s ním a ich pracovný vzťah neskôr prerástol do partnerského. Po Dylanovi bol jej partnerom do roku 1973 novinár a aktivista David Harris, s ktorým mala syna Gabriela. Na začiatku 80. rokov mala vzťah so zakladateľom firmy Apple Stevom Jobsom.

Baezová sa aktívne vyjadrovala aj k politickým či celospoločenským témam, bojovala proti rasovej segregácii, protestovala proti vojne vo Vietname, za čo sa dostala na niekoľko dní do väzenia.

Nebol jej ľahostajný osud ani českých a slovenských umelcov či disidentov, či už to bola prenasledovaná kapela Plastic People of the Universe, alebo signatári Charty ´77 a medzi nimi aj Václav Havel.

Známym sa stalo jej gesto, ktorým upozornila na porušovanie ľudských práv v komunistickom Československu. Jej koncert 10. júna 1989 v Bratislave bol sprievodným podujatím Bratislavskej lýry a vysielal sa v televízii naživo. Speváčke sa podarilo dostať do svojho tímu Václava Havla. Priamo z pódia Havlovi a všetkým jeho priateľom a chartistom adresovala pozdrav. A napokon pozvala k mikrofónu zakázaného speváka Ivana Hoffmana. Pieseň dokončil, aj keď mu vypli mikrofón.



S Václavom Havlom sa stretla aj v roku 2008, keď účinkovala na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda. V roku 2009 na Havlove pozvanie vystúpila v Prahe počas 20. výročia Nežnej revolúcie. Do Bratislavy sa vrátila aj v rokoch 2014 a 2018.

Joan Baezová nahrala celkovo viac ako 20 štúdiových albumov. V roku 2015 ju ocenila medzinárodná organizácia Amnesty International Cenou Veľvyslanec svedomia. Je držiteľkou Ceny Grammy za celoživotné dielo (2007) a v roku 2017 ju uviedli do Rokenrolovej siene slávy (Rock and Roll Hall of Fame).