Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z. Dolinková: Ambulancie zažívajú čoraz väčší nápor pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Podľa šéfky ZAP je práca v ambulanciách naďalej organizovaná tak, aby sa zaistila maximálna možná ochrana životov a zdravia pacientov i zdravotníkov.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Ambulancie zažívajú stále väčší nápor pacientov. Ako pre TASR uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková, s postupným uvoľňovaním protiepidemických opatrení sa zvyšuje mobilita aj kontakty a tým stúpa aj bežná chorobnosť. Zároveň pacienti, ktorí počas vrcholiacej pandémie odkladali riešenie menej závažných problémov, aktuálne vyhľadávajú zdravotnú starostlivosť a vo zvýšenej miere prichádzajú aj na preventívne prehliadky.

"Aj napriek postupnému zlepšovaniu epidemiologickej situácie na Slovensku ambulancie kontinuálne evidujú nápor pacientov," povedala s tým, že ambulancie poskytujú všetku potrebnú kuratívnu i preventívnu starostlivosť a naďalej poskytujú aj intenzívnu zdravotnú starostlivosť u pacientov s ochorením COVID-19. Čoraz častejšie sa musia zaoberať aj liečbou postcovidových stavov.

Podľa šéfky ZAP je práca v ambulanciách naďalej organizovaná tak, aby sa zaistila maximálna možná ochrana životov a zdravia pacientov i zdravotníkov. Zdôraznila, že je nevyhnutné, aby pacienti naďalej dodržiavali pravidlá, podľa ktorých jednotlivé ambulancie fungujú a rešpektovali spôsob objednávania a manažovania ordinačného času.

Vyťaženosť ambulantných lekárov znásobuje podľa zväzu ich aktívna účasť pri očkovaní vo veľkokapacitných očkovacích centrách. "Tak ako kolegovia z nemocníc, aj ambulantní lekári rovnako pociťujú únavu a záťaž z posledného roka, pričom poľavenie v nápore pacientov zatiaľ výrazne neevidujú. Nemáme vedomosť o tom, že by si lekári a sestry na ambulanciách hromadne čerpali dovolenky, i keď potreba ich regenerácie je zrejmá," reagovala Dolinková na otázku TASR.

Pripomenula, že každý pacient potrebuje najmä psychicky a fyzicky zdravého lekára, sestru, zdravotníka, ktorý sa stará o jeho zdravie a život. "Viac ako v minulých rokoch sa stretávame s prípadmi, kedy sa ambulancia zatvorí bez náhrady z dôvodu odchodu do dôchodku, choroby alebo vyhorenia," uviedla prezidentka zväzu. Doplnila, že pacienti zatvorených ambulancií sú v danom regióne prerozdeľovaní medzi existujúce ambulancie, čo však v mnohých prípadoch predstavuje neúnosnú záťaž na lekárov, ktorí už i tak pracujú kapacitne na doraz.

ZAP upozorňuje, že bez výraznej personálnej a finančnej podpory je aktuálne nastavený systém poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti dlhodobo neudržateľný. "Ak dnes ešte stále ambulantný sektor funguje, je to len a len vďaka osobnému nasadeniu a presvedčeniu zdravotníkov, ktorí ho dokážu zabezpečovať aj bez adekvátnej podpory štátu," uzavrela Dolinková.