Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Z endemických lomikameňov je časť zákonom chránená s hodnotou 200 eur

Na leteckej snímke zimné stredisko Tatranská Lomnica v pozadí Lomnický štít a zjazdovky zo Skalnatého plesa vo Vysokých Tatrách, foto z archívu. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Endemity sú rastliny alebo živočíchy rôznej taxonomickej úrovne (môžu to byť druhy, poddruhy), ktoré sú zaradené medzi chránené druhy.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) – Z endemických lomikameňov sú niektoré zákonom chránené a ich spoločenská hodnota je 200 a viac eur. Pre TASR to uviedla botanička Martina Gubková Mihaliková zo Štátnej ochrany prírody SR.

Pripomenula, že medzi ne patrí lomikameň karpatský so spoločenskou hodnotou 200 eur. Publikácia Komentovaný prehľad vyšších rastlín flóry Slovenska informuje, že sa často vyskytuje vo Vysokých Tatrách. Vzácnejšie je to v Západných, Belianskych a zriedkavo v Nízkych Tatrách. V optimálnych podmienkach sa nachádza na vlhkých sutinách na severných svahoch a žľaboch v blízkosti snehových polí, kde vytvára samostatné spoločenstvo. Podľa publikácie v Západných a Vysokých Tatrách rastie od výšky 1270 do 2310 metrov nad morom. Mimo Karpát sa vyskytuje v pohoriach Bulharska.

Ako botanička poznamenala, ďalším zákonom chráneným je aj lomikameň pozmenený so spoločenskou hodnotou 300 eur. Na území Slovenska a súčasne Západných Karpát sa vyskytuje len v jedinej lokalite. Je ňou vrch Salatín v Nízkych Tatrách. Rastie tam v štrbinách skál, priehlbinách, štrkových sutinách a aj v okolí pramenísk. „Vždy je to v stanovištiach s vyššou pôdnou vlhkosťou,“ zdôrazňuje publikácia s tým, že je to tiež pri okrajoch kosodreviny. Rastie aj v Alpách, kde je rozšírený od ich francúzsko-talianskej až po slovinskú časť a v Rakúsku na vlhkých skalách.

Zákonom chránený so spoločenskou hodnotou 200 eur je okrem karpatského aj lomikameň trváci. Nachádza sa na vlhkých skalách a sutinách a aj v skalných puklinách. Jeho lokalitou je Ľadový štít vo Vysokých Tatrách. „Aj preto býva veľakrát hodnotený ako tatranský subendemit,“ spomína sa v publikácii. Podotýka tiež, že ho možno vidieť aj v Krivánskej Malej Fatre, od Suchého po Rozsutec. Objaviť sa tiež dá na Veľkom Choči v Chočských vrchoch.

Endemity sú rastliny alebo živočíchy rôznej taxonomickej úrovne (môžu to byť druhy, poddruhy), ktoré sú zaradené medzi chránené druhy. Lokality výskytu endemitov sú prevažne zahrnuté do sústavy chránených území. Endemické druhy sa vyskytujú obmedzene v určitej špecifickej geografickej oblasti alebo biotope.