Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Z Fondu vzájomnej pomoci sa ešte nezačali prerozdeľovať peniaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Fond má podľa premiéra slúžiť na riešenie individuálnych životných prípadov ovplyvnených krízou súvisiacou so šírením nového koronavírusu.

Bratislava 7. mája (TASR) - Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽaNO), sa ešte nezačali prerozdeľovať peniaze. Aktuálne sa mení zákonná úprava tak, aby sa z fondu dali uvoľniť financie občanom. Pre TASR to uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR. Vo fonde, ktorý je vedený ako transparentný účet, je zatiaľ vyše 620.000 eur. Mechanizmus čerpania a prideľovania financií sa podľa odboru odprezentuje pri schválení zákonnej úpravy.

Fond má podľa premiéra slúžiť na riešenie individuálnych životných prípadov ovplyvnených krízou súvisiacou so šírením nového koronavírusu. Prispievajú doň vládni politici, pridať sa môže aj verejnosť. Koalícia vyzvala aj opozičných poslancov, aby sa k iniciatíve pridali. Poslanci za Smer-SD avizovali, že do fondu prispievať nebudú, ide podľa nich o lacnú prvoplánovú iniciatívu. Poslanci klubu OĽaNO pred časom oznámili, že do fondu budú pravidelne prispievať sumou 500 eur.

O prerozdelení financií z fondu má rozhodovať komisia. Tvoriť ju majú ľudia z odborných kruhov, verejnosti i zástupcovia politických strán. Matovič ponúkol miesta v komisii aj opozícii.

Transparentný účet je aktívny na webe Štátnej pokladnice pod názvom Fond vzájomnej pomoci. Za jeho fungovanie zodpovedá vedúci úradu vlády.