Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu

Na snímke uprostred Zuzana Izsáková z občianskeho združenia Mier Ukrajine počas tlačovej konferencie iniciatívy Munícia pre Ukrajinu na tému Ako sa použijú prvé štyri milióny eur, ktoré darcovia poslali na účet zbierky za účelom nákupu munície pre ukrajinskú armádu v Bratislave 8. mája 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Nákup munície sa uskutoční vďaka Nadačnému fondu pre Ukrajinu, ktorý je so svojím projektom "Darček pre Putina" partnerom slovenskej občianskej zbierky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. mája (TASR) - Doposiaľ vyzbierané peniaze z občianskej zbierky Munícia pre Ukrajinu poputujú na nákup delostreleckej munície. Použijú sa na ňu prvé štyri milióny eur. Informovali o tom organizátori zbierky z iniciatívy Mier Ukrajine. Zabezpečenie úvodnej dodávky pre ukrajinskú armádu sa uskutoční v spolupráci s predstaviteľmi českej vládnej iniciatívy.

Nákup munície sa uskutoční vďaka Nadačnému fondu pre Ukrajinu, ktorý je so svojím projektom "Darček pre Putina" partnerom slovenskej občianskej zbierky. Nadačný fond plánuje nakúpiť granáty s pomocou českého rezortu obrany od českej zbrojovky STV Group. "Ďakujeme STV Group za korektné rokovania. Vyberali sme podľa konkrétneho dopytu ukrajinskej strany, ktorá má aj o tento typ 122mm munície veľký záujem, a bude použitá na obranu Ukrajiny," povedal Martin Ondráček z iniciatívy Darček pro Putina.



"Chceli sme, aby sa Slovensko symbolicky pridalo k českej iniciatíve, a to sa podarilo. Sme preto vďační za podporu, ktorú nám adresoval český premiér Petr Fiala aj ministerka obrany Jana Černochová," skonštatoval jeden z iniciátorov zbierky Fedor Blaščák. Za vyzbierané peniaze sa poďakoval aj veľvyslanec Ukrajiny v SR Myroslav Kastran. "Delostrelecká munícia našim ozbrojeným silám na fronte veľmi chýba. Ešte raz chceme poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prispievajú do zbierky, za ich podporu," odkázal veľvyslanec.