Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z. Piussi: Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný

Na archívnej snímke režisérka Zuzana Piussi. Foto: TASR - Michal Svítok

Prví diváci na Slovensku uvidia film na distribučnej predpremiére pri otvorení festivalu Jeden svet 9. októbra.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Filmárka Zuzana Piussi sa pred pár dňami dobrovoľne stala dôverníčkou obžalovaného Mariana K., aby sa mohla zúčastniť na neverejnom pojednávaný v rámci vyšetrovania najsledovanejšej kauzy súčasnosti na Slovensku. "Už dva roky pripravuje celovečerný dokument Ukradnutý štát, ktorý dokončuje v týchto dňoch. Film reaguje na systém, v ktorom na Slovensku žijeme," TASR informovala PR manažérka snímky Zuzana Golianová.

"Ako dôverníčka som mohla zostať dva dni v súdnej sieni a počúvala som obvinenia a svedectvá Petra Tótha, o ktorých musím mlčať. Behom dvoch rokov nakrúcania sme rozmýšľali, či názov film Ukradnutý štát nie je prehnaný. Tieto dva dni ma, bohužiaľ, definitívne vyliečili z pochybností," hovorí Piussi, ktorá sa osobne zúčastní na projekciách v Bratislave, Jihlave i na vybraných diskusiách sprevádzajúcich film po slovenských mestách.

"So záujmom premietnuť film Ukradnutý štát sa do dnešného dňa prihlásilo približne 60 kín z väčších i menších miest takmer všetkých kútov Slovenska," uviedla Golianová s tým, že súčasťou distribučnej šnúry je aj séria diskusií, na ktorej budú s divákmi debatovať okrem autorky aj novinári.

Aktuálne Ukradnutý štát zaradil do súťažnej sekcie Česká radosť Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava. Podľa jeho riaditeľa Mareka Hovorku rozpletá film Z. Piussi nebezpečné prepojenia médií, súčasných aj bývalých spravodajských dôstojníkov bezpečnostných služieb a záujmových skupín. "Ukazuje, ako sa vytvárajú mediálne kauzy, ako sa zbierajú kompromitujúce materiály či ako sa s nimi obchoduje, nezatvára oči pred rolou konkrétnych novinárov zapletených v týchto hrách. A tak, zatiaľ čo režisérka Zuza Piussi nabúrava vierohodnosť niektorých médií, sama poctivým žurnalistickým prístupom hľadania a analyzovania informácií vracia vierohodnosť týmto základným novinárskym postupom," napísal Hovorka k výberu filmu do tohtoročného programu jihlavského festivalu. "Nenápadne tak ukazuje, že analýzu súčasnosti môžu dnes dôslednejšie robiť filmoví dokumentaristi či novinári zo serverov naviazaných na medzinárodné investigatívne siete ako tí z veľkých redakcií. Tlak na predaj reklamy, efektivitu a čítanosť ich médií stojí častokrát nad záujmami celej spoločnosti," konštatoval riaditeľ MFDF Ji.hlava, ktorého 23. ročník sa uskutoční od 24. do 29. októbra.

Prví diváci na Slovensku uvidia film na distribučnej predpremiére pri otvorení festivalu Jeden svet 9. októbra. "Hneď od druhého dňa snímka vstúpi do simultánnej distribúcie po celom Slovensku, v českých kinách bude nasadená od 7. novembra," uzavrela Golianová.