Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Z poistenia by sa mohli hradiť dve návštevy pôrodnej asistentky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Nová legislatíva by mohla byť v prípade definitívneho schválenia účinná od januára 2023.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Z verejného zdravotného poistenia by sa mohli plne hradiť dve návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy počas tehotenstva. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Poslanci Národnej rady (NR) SR návrh v stredu posunuli do druhého čítania.

Počas návštev by mala pôrodná asistentka zistiť podmienky v sociálnom prostredí, kam matka príde po pôrode, či je pripravená k pôrodu, či má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať. "Obsahom návštev je aj psychofyzická príprava žien na pôrod, poradenstvo týkajúce sa tehotenstva, cvičenia, ktoré pripravia budúcu mamičku na pôrod," priblížila v dôvodovej správe poslankyňa zo Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá návrh predložila.

Po pôrode by mala pôrodná asistentka navštíviť matku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne ešte raz počas obdobia šestonedelia. "Asistentka pomáha pri problémoch s dojčením, sleduje zdravotný stav v období šestonedelia a v prípade, že vzniknú vážnejšie problémy, pôrodná asistentka odporúča okamžité vyšetrenie u gynekológa," doplnila Žitňanská.

Nová legislatíva by mohla byť v prípade definitívneho schválenia účinná od januára 2023.