Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Z ústneho pojednávania o priestupku by sa mohol robiť zvukový záznam

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Potrebu zvukového záznamu vyhodnotí správny orgán po zohľadnení konkrétneho prípadu.

Bratislava 6. februára (TASR) - Z priebehu ústneho pojednávania o priestupku by po novom mohli správne orgány aj prítomné osoby vyhotovovať zvukový záznam. V prípade potreby sa tak má preukazovať konfliktné správanie účastníkov. Ministerstvo vnútra (MV) SR to navrhuje v novele zákona o priestupkoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Obrazový alebo obrazovo-zvukový záznam predložená právna úprava nedovoľuje.

"V aplikačnej praxi sa často vyskytujú prípady, v ktorých dochádza k situáciám, keď obvinení vystupujú konfliktne, sú vulgárni, dokonca až agresívni, či už k ostatným účastníkom konania, svedkom alebo zamestnancom správneho orgánu," zdôvodnil rezort. Zvukovým záznamom sa má preukazovať správanie konfliktných osôb. Má sa tak prispieť k ochrane osôb zúčastnených na pojednávaní.

Potrebu zvukového záznamu vyhodnotí správny orgán po zohľadnení konkrétneho prípadu. "Zvukový záznam sa s cieľom zhmotnenia zachová na nosiči dát a pripojí sa k administratívnemu spisu, pretože zachytáva priebeh pojednávania," upravuje návrh.

Možnosť zhotovovať zvukový záznam by mohli mať aj prítomné osoby. Rovnako ako správne orgány by mali o nahrávaní ústneho pojednávania vopred informovať zúčastnené osoby.

Novela navrhuje aj zvýšenie pokút za spáchanie priestupkov a zníženie vekovej hranice priestupkovej zodpovednosti z 15 na 14 rokov. Upravuje tiež zodpovednosť za priestupok spáchaný spoločným konaním dvoch alebo viacerých páchateľov. Má tiež zaviesť beztrestnosť pre osoby, ktoré spáchali priestupok z donútenia v priamej súvislosti s tým, že bol na nich spáchaný trestný čin. Definuje aj pojem páchateľ priestupku.