Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počas pandémie klesol počet operácií o tretinu, upozorňujú AOPP a AZP

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kým v roku 2020 sa znížil počet hospitalizácií oproti roku 2019 o 164.000, v ďalšom roku to už bolo až o 190.000.

Bratislava 25. marca (TASR) - Počet operácií za dva roky pandémie klesol o tretinu, výrazne sa znížil aj počet hospitalizácií. Pokles preventívnych prehliadok a diagnostických vyšetrení sa vlani zastabilizoval. Poukázali na to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) a Asociácia zdravotných poisťovní (AZP) SR.

"Operatíva na Slovensku poklesla v priebehu dvoch rokov o viac ako 34 percent. Každý tretí pacient tak stále čaká na svoj zákrok. Je dôležité hľadať spôsob, ako zrealizovať odloženú zdravotnú starostlivosť a umožniť pacientom, ktorí čakajú dlhé mesiace na operáciu, vrátiť sa do bežného života," povedala prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Asociácie upozornili, že v roku 2021 klesol počet vykonaných operácií oproti roku 2019 o približne 111.000. Pred pandémiou malo absolvovať v roku 2019 operáciu pol milióna pacientov, v ďalšom roku to bolo 411.000 a v tom minulom 395.000 pacientov. Najväčšie poklesy operatívy za dva roky zaznamenali gynekológia či otorinolaryngológia.

Počas pandémie klesali tiež počty hospitalizácií. Kým v roku 2020 sa znížil počet hospitalizácií oproti roku 2019 o 164.000, v ďalšom roku to už bolo až o 190.000. Pokles v počte preventívnych prehliadok a diagnostických vyšetrení, ktorý zdravotné poisťovne zaznamenali po roku s ochorením COVID-19, sa vlani podarilo zastabilizovať.

"Opätovné naštartovanie prevencie a diagnostiky v roku 2021 na úroveň pred pandémiou je skvelou správou pre pacienta. Netreba však zároveň zabúdať, že rok predtým nás pripravil až o 1,5 milióna diagnostických vyšetrení," skonštatovala Lévyová.

Výkonný riaditeľ AZP Michal Štofko v tejto súvislosti upozornil na to, že bez masívnejšieho zvýšenia personálnych, finančných a ďalších zdrojov nebude možné všetku zdravotnú starostlivosť pokryť. "Dobehnúť medzeru, ktorá nám vznikla v prvom roku pandémie, nebude jednoduché. Ak nedôjde k zvýšeniu kapacít a zdrojov, bude sa z roka na rok presúvať a pravdepodobne aj rásť," uzavrel.