Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za ľudí dôveruje Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv

Na archívnej snímke Veronika Remišová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv stojí aj strana SaS. Odsudzuje akýkoľvek politický nátlak voči nemu a nesúhlasí ani s osobnými útokmi na jeho šéfku.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Strana Za ľudí plne dôveruje Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a slovenským vedcom a odmieta akékoľvek útoky na ich adresu. Uviedla to šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Strana očakáva od nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) návrh riešenia situácie s vakcínou Sputnik V.

"Všetci čakáme na to, že ruská strana dodá potrebné dokumenty, aby sa vakcína mohla rýchlo schváliť," skonštatovala v stanovisku strany Remišová. Zopakovala, že pre všetky vakcíny musia platiť rovnaké pravidlá. Nemecko či Česká republika sú podľa nej pripravené očkovať aj Sputnikom hneď po tom, ako ho schváli Európska lieková agentúra a ako bude isté, že vakcína je bezpečná.

Šéfka Za ľudí podotkla, že o mimoriadnom dočasnom použití vakcíny Sputnik V rozhodol podľa zákona bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) pred viac ako mesiacom. "Z viacerých dôvodov sa však vakcína stále nepoužíva. Nový minister zdravotníctva má našu dôveru a čakáme na jeho návrh na riešenie situácie s vakcínou Sputnik. Riešenie tejto situácie je odbornou a technickou záležitosťou v kompetencii ministra zdravotníctva a nie je potrebné mať k tomu desiatky tlačových konferencií bez prezentácie reálneho riešenia," doplnila Remišová v reakcii na štvrtkové (15. 4.) slová ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Matovič vo štvrtok informoval, že vakcína Sputnik V prešla všetkými testami Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. O stanovisku ŠÚKL v tejto súvislosti hovoril ako o politickom blude a opakovane kritizoval šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú. Kritizoval novinárov aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorú označil za zaujatú. Priznal, že zmluvu k nákupu vakcíny nečítal. Pripustil, že ruská strana žiada vrátiť vakcínu, pretože sme za ňu nezaplatili včas.

Za ŠÚKL stojí aj strana SaS. Odsudzuje akýkoľvek politický nátlak voči ŠÚKL a nesúhlasí ani s osobnými útokmi na jeho šéfku. Baťovú podporili v piatok i viacerí ľudia prinesením kvetov priamo do sídla ŠÚKL v Bratislave.