Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Za ľudí je za vstup Ukrajiny do Európskej únie

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pre Slovensko je veľmi dôležité, aby Ukrajina ako náš sused bola slobodná a prosperujúca krajina, uviedla Remišová.

Bratislava 1. marca (TASR) - Strana Za ľudí plne podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii (EÚ). Uviedla to jej predsedníčka a vicepremiérka Veronika Remišová. SaS podľa hovorcu Ondreja Šprláka súhlasí s tým, aby sa Ukrajina stala kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Mimoparlamentný Hlas-SD si myslí, že približovanie Ukrajiny k EÚ je prínosné pre Slovensko, predovšetkým pre jeho východnú časť.

"Krajiny EÚ majú s Ukrajinou spoločnú históriu a Ukrajina prirodzene patrí do európskeho spoločenstva založeného na demokratických hodnotách a mierovej spolupráci. Pre Slovensko je veľmi dôležité, aby Ukrajina ako náš sused bola slobodná a prosperujúca krajina. Jej členstvo v EÚ preto strana Za ľudí plne podporuje," uviedla pre TASR Remišová s tým, že v utorok na samite ministrov vo francúzskom Rouene vyzvala členské štáty, aby sa zaoberali urýchleným prijatím Ukrajiny do EÚ.

Vicepremiérka tiež uviedla, že konkrétny postup by mal byť založený na piatich bodoch. Treba podľa nej pokračovať v podpore mierových rokovaní až do odchodu okupačných vojsk z Ukrajiny, ďalej čo najskôr udeliť Ukrajine status kandidátskej krajiny na vstup do EÚ a začať rokovania o vstupe. Ukrajine by sa mal podľa Remišovej poskytnúť tiež veľký balík humanitárnej pomoci a pomoci pri obnove infraštruktúry a ekonomiky. Čo najskôr tiež treba dokončiť proces ekonomickej integrácie Ukrajiny a jej začlenenie do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a v horizonte niekoľkých rokov dokončiť rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ.

Dobrovoľník jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády stojí v kráteri po explózii neďaleko zničenej ubytovne v ukrajinskom meste Brovary nv utorok 1. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Možnosť hlbšej ekonomickej integrácie s EÚ by mala byť podľa Remišovej otvorená v budúcnosti aj pre Ruskú federáciu.

Hlas-SD tvrdí, že dôležité bude nájsť dohodu členských štátov o poskytnutí kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, túto požiadavku je strana pripravená podporiť. "Keďže plnohodnotné členstvo je skôr otázka rokov ako mesiacov, pre Ukrajinu bude potrebné prijať novú zrýchlenú procedúru a zároveň vypracovať ponuku širokého ekonomicko-strategického partnerstva a integrovať ju do Európskeho hospodárskeho priestoru," uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Približovanie Ukrajiny k EÚ je podľa strany aj v záujme SR, keďže ide o nášho suseda s viac ako 40-miliónovým trhom. "Tak ako sa rozširovaním EÚ v roku 2004 ekonomicky vyšvihli východné regióny Rakúska, tak môže byť približovanie Ukrajiny k EÚ prínosné pre celé Slovensko, predovšetkým pre jeho východnú časť," dodala hovorkyňa Hlasu-SD.

László Sólymos z mimoparlamentnej strany Aliancia považuje pozitívnu odpoveď na žiadosť o začatie prístupových rokovaní o prijatí Ukrajiny do Európskej únie za prirodzenú. Pripomína však prísne prístupové rokovania, ktorými si museli členské štáty prejsť. Tie podľa Sólymosa bude musieť absolvovať aj Kyjev "po skončení sa tohto vojnového šialenstva".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (28. 2.) podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v EÚ. Ešte predtým vo videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu.