Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Za ľudí nevidí dôvod na zmenu ústavy

Na archívnej snímke Juraj Šeliga. Foto: TASR - Michal Svítok

Akákoľvek zmena ústavy má byť predmetom diskusie a pripomienkovania, nie narýchlo podaná do parlamentu, reagoval Juraj Šeliga.

Bratislava 8. júla (TASR) - Strana Za ľudí nevidí dôvod na zmenu Ústavy SR. Hovorí, že ústava nie je trhací kalendár a jej zmeny nemôžu slúžiť na presadzovanie politických cieľov niektorých politikov. Podpredseda strany Juraj Šeliga uviedol, že novela ústavy je zlý nápad, ktorý sa nemá riešiť v skrátenom legislatívnom konaní.

"Akákoľvek zmena ústavy má byť predmetom diskusie a pripomienkovania, nie narýchlo podaná do parlamentu, nehovoriac o tom, že takáto zmena by oslabila charakter parlamentnej demokracie. Nepodporujem takúto zmenu a vzhľadom na to, že na ostatnej schôdzi parlament hlasoval o návrhu zmeny ústavy, najbližšie hlasovanie bude možné až na konci roka," reagoval pre TASR Šeliga na návrh predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý chce zmenu legislatívy zaradiť na júlovú mimoriadnu schôdzu.

"Instantné" návody na okamžitú zmenu ústavy sú podľa neho viac politickou reakciou na kritiku občanov, ktorí referendum chceli, ako systémová úvaha o tom, ako stabilizovať a posilniť náš ústavný poriadok.

Šeliga tiež dodal, že takáto zmena ústavy by bola nesystémovým prvkom v systéme celej zastupiteľskej demokracie. "Pretože okamžite po voľbách by opozícia, bez ohľadu na to, kto by bol v opozícii, začala referendovú kampaň za skrátenie volebného obdobia. Takto by bola krajina v neustálej kampani," zdôraznil.

"Referendum je podľa ústavy dôležitým nástrojom presadzovania vôle občanov. Na druhej strane, možnosť posúdenia otázok Ústavným súdom je nástrojom na ochranu stability ústavného systému a nevidíme dôvod na zmenu týchto postupov," uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) chce zaradiť na júlovej mimoriadnej schôdzi cez procedurálny návrh zmenu legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Referendum by podľa jeho slov mohlo byť na jeseň.


Koaličná SaS hovorí, že otázka o zmene ústavy v súvislosti s umožnením referenda o predčasných voľbách je predčasná, pretože podobný návrh z dielne opozície nedávno parlament odmietol. Podľa rokovacieho poriadku by sa preto mohol znova predložiť koncom decembra. Keď bude táto otázka aktuálna, zaujme k nej stanovisko najprv republiková rada strany a poslanecký klub SaS.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (7. 7.) uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.