Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Za ľudí očakáva ubezpečenie ohľadom aktivity ruských diplomatov

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rusko pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Vyhostenie 18 ruských diplomatov z Českej republiky pre mimoriadne závažné podozrenia by malo znamenať, že nás naše bezpečnostné zložky ubezpečia, že máme pod kontrolou aktivity ruských diplomatov na Slovensku. V stanovisku to uviedla strana Za ľudí.

"Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo, aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí," skonštatovala strana Veroniky Remišovej.

Remišová uviedla, že na Bezpečnostnej rade SR bude žiadať posúdenie situácie a plán SR, ako zlepšiť manažment bezpečnostných hrozieb. Bezpečnostné zložky by mali podľa nej poskytnúť vláde komplexný prehľad aktivít zahraničných tajných služieb na Slovensku.

Podpredseda Za ľudí a Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga reagoval, že udalosti z Česka zvýrazňujú, ako urgentne potrebujeme v čo najkratšom čase nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). "Verím, že v horizonte pár dní predseda vlády predstaví svoju nomináciu. Kritériá sú dlhodobo známe - odborne zdatná osoba, so silnou morálnou integritou," napísal Šeliga na sociálnej sieti.

V časoch hybridnej vojny, vojsk na hraniciach susedného štátu, útoku v Českej republike a geopolitických hier potrebujeme podľa Šeligu profesionálny spravodajský aparát. "To, čo sa stalo v Českej republike, je neprijateľné a je útokom na ich suverenitu a nášho najbližšieho spojenca," doplnil.

Český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu (17. 4.) večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti.

Rusko následne pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.