Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Stranu Za ľudí povedie V. Remišová, zvolili ju za predsedníčku

Kandidátka na predsedníčku strany Veronika Remišová reční k delegátom počas snemu strany Za ľudí, 8. augusta 2020 v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nová predsedníčka strany Za ľudí chce, aby strana pokračovala vo vízii, ktorú nastavil Kiska.

Bratislava/Trenčianske Teplice 8. augusta (TASR) - Novou predsedníčkou strany Za ľudí sa stala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. V sobotu ju na sneme v Trenčianskych Tepliciach zvolili delegáti strany, pričom zvíťazila nad poslancom Národnej rady SR Miroslavom Kollárom. Doteraz viedol stranu exprezident Andrej Kiska.



Nová predsedníčka strany Za ľudí chce, aby strana pokračovala vo vízii, ktorú nastavil Kiska. "Aby sme boli modernou, európskou stredovou stranou, rozumnou a slušnou silou v slovenskej politike. Myslím si, že takáto stredová alternatíva na politickej scéne nie je. My sme jediná takáto alternatíva. Verím, že s odborným potenciálom, ktorý máme, budeme rásť a budeme silnou stranou," povedala Remišová.

Predstava stredovej strany podľa nej nie je "bez chuti a zápachu". "Je to vízia, ktorá v sebe spája konzervatívnejšie cítiacich ľudí aj liberálnejšie cítiacich ľudí. Vízia rozumnej stredovej strany, strany ekonomických istôt, a toto Slovensko potrebuje. Od začiatku máme v programe silný dôraz na regióny. Ale to neznamená, že našimi silnými baštami nemôžu byť Bratislava a Košice. Avšak gro problémov, ktoré Slovensko trápia, či je to zdravotníctvo, školstvo, daňová reforma, inovácie, veda, výskum, sú problémy, ktoré krajinu trápia či žijete vo veľkom meste, v malom meste alebo v obci," podotkla Remišová.

Protikandidát Remišovej v súboji o predsednícky post jej po voľbách zablahoželal k víťazstvu. „Dáva jej jasný a silný mandát nasmerovať stranu tak, ako bola definovaná jej vízia. Držím jej v tom palce. V prípade záujmu som plne pripravený jej v tom pomôcť. Rešpektujem vôľu delegátov snemu. Aj výsledok ukazuje, že časť štruktúr má záujem o štandardnú demokratickú diskusiu. Myslím si, že aj ľuďom, ktorí odchádzajú s tým, že nevyhral ich kandidát, umožní pokračovať a spolupracovať vo vnútri strany,“ dodal Kollár.

Novozvolená predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová (vľavo) prijíma gratuláciu k zvoleniu od Andreja Kisku počas snemu strany Za ľudí, 8. augusta 2020 v Trenčianskych Tepliciach.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Profil novej predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej


Veronika Remišová sa narodila 31. mája 1976 v Žiline. Skončila magisterské a doktorandské štúdium v umeleckom odbore divadelné umenie na Vysokej školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Absolvovala tiež odbor audiovizuálnej komunikácie na Sorbone v Paríži a bruselskú College d'Études Interdisciplinaires.

Desať rokov pracovala v Európskej komisii v Bruseli, kde mala na starosti európsky program pre mládež a vzdelávanie. Po návrate na Slovensko sa venovala pedagogickej činnosti a začala sa angažovať v mimovládnom sektore.

Do politiky vstúpila najskôr na komunálnej úrovni. V rokoch 2014 až 2018 bola poslankyňou miestneho zastupiteľstva bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. V roku 2014 kandidovala za hnutie OĽANO vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ale zvolená nebola.

O dva roky neskôr, v marci 2016, sa stala líderkou koalície OĽANO-NOVA v parlamentných voľbách. Po Igorovi Matovičovi a Danielovi Lipšicovi získala tretí najväčší počet preferenčných hlasov (71.618) a stala sa poslankyňou Národnej rady (NR) SR.

V polovici júna 2019 však oznámila svoj odchod z poslaneckého klubu OĽANO a prestúpila do formujúcej sa strany Za ľudí. Na ustanovujúcom sneme strany ju 28. septembra 2019 delegáti zvolili za podpredsedníčku strany.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 29. februára 2020, sa dostala za stranu Andreja Kisku do NR SR, keď získala 81.395 preferenčných hlasov a udržala si v strane druhé miesto.

Vo vláde Igora Matoviča zastáva post vicepremiérky a súčasne od 1. júla 2020 vedie novovzniknuté Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Pred snemom strany Za ľudí podporil Veroniku Remišovú na lídersky post predseda a zakladateľ strany Andrej Kiska, ktorý už vopred avizoval, že opätovne kandidovať nebude. Na čele strany Kisku zastupovala odvtedy, čo sa po parlamentných voľbách pre zdravotné problémy z politiky stiahol.

Veronika Remišová hovorí plynule po anglicky, francúzsky a po španielsky.