Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za ľudí uprednostňuje zvýhodňovanie očkovaných pred povinným očkovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Je otázne, ako bude štát penalizovať ľudí, ktorí sa zaočkovať nedajú ani po zavedení povinného očkovania.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Povinné očkovanie sú zatiaľ teoretické úvahy. Pred zavedením povinného očkovania uprednostňujeme systematické zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

"Takisto sú potrebné dáta, či zavedenie povinného očkovania pomáha. V súčasnosti v EÚ nie je žiadna krajina, ktorá má už zavedené povinné očkovanie a bola by dôkazom toho, že ľudia sa naozaj zaočkovať dajú," poukázala v stanovisku strana.

Zároveň je podľa nej otázne, ako bude štát penalizovať ľudí, ktorí sa zaočkovať nedajú ani po zavedení povinného očkovania. "Vieme si predstaviť menej násilný a rozdeľujúci spôsob, ako zvýšiť zaočkovanie - napríklad doplatky pre nezaočkovaných na drahé lieky, ktoré sa postupne budú zavádzať ako ochrana pred ťažkým priebehom COVID-19," spresnila strana.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.