Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Za ľudí: V akom prostredí žijeme, je z veľkej časti v našich rukách

Na archívnejsnímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR Martin Baumann

Strana podporuje schválenie plánu a stratégie uhlíkovej neutrality na úrovni štátu, a to v čo najskoršom termíne. Je tiež zástancom vyhlásenia stavu klimatickej núdze.

Bratislava 5. júna (TASR) - To, v akom prostredí žijeme, máme z veľkej časti vo svojich rukách. Pri príležitosti sobotného Svetového dňa životného prostredia to pripomenula strana Za ľudí. Ak sa hovorí o životnom prostredí alebo ekológii, nemusí ísť vždy o veľké veci. Rátajú sa aj malé riešenia, ktoré pomôžu prírode a zlepšia život.

"Pri téme klimatickej krízy je úspechom, že do plánu obnovy sa dostali opatrenia na ochranu životného prostredia, podpora komplexnej obnovy rodinných domov na zníženie ich energetickej náročnosti, priame opatrenia na zmenu klímy a dekarbonizáciu priemyslu, keďže Slovensko je jednou z najpriemyselnejších krajín v EÚ a je zdrojom vysokej produkcie priemyselných emisií," konštatuje strana.

Projekty, ktoré prinášajú zeleň do miest, zmierňujú dosahy na klímu a zlepšujú životné prostredie, sú podporované z výzvy regionálneho programu IROP. Ide napríklad obudovanie zelených striech a stien, predzáhradok pred bytovkami, parky či výsadbu stromov. "Navyše v novom programovom období sme z eurofondov vyčlenili na zelené riešenia viac ako tri miliardy eur," napísala na sociálnej sieti líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Týka sa to úspory energie, zlepšenia kvality ovzdušia a vôd či odstránenia envirozáťaží.



Strana zároveň podporuje schválenie plánu a stratégie uhlíkovej neutrality na úrovni štátu, a to v čo najskoršom termíne. Je tiež zástancom vyhlásenia stavu klimatickej núdze.