Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Politici smútia za kardinálom Tomkom: Bol príkladom viery a pokory

Na snímke zľava kardinál Jozef Tomko a Svätý Otec František sa zdravia počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach, foto z archívu. Foto: TASR - Roman Hanc

Zosnulý kardinál podľa strany Za ľudí ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme. K pondelkovému úmrtiu kardinála to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Osobne sa stretla so zosnulým kardinálom v decembri v roku 2020 počas jej návštevy Vatikánu. "Napriek svojmu vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane," povedala Čaputová a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

Ako ďalej uviedla, kardinál Tomko je jedným zo zakladateľov kolégia, ktoré bolo v časoch totality útočiskom pre slovenských duchovných v Ríme. "Aj keď sa po roku 1948 nemohol vrátiť, s domovom udržiaval živý kontakt, aktívne pracoval pre Slovensko a hovoril o ňom vždy s hrdosťou," dodala prezidentka.



Premiér: Kardinál J. Tomko mal vplyv aj na celosvetové cirkevné dianie


Kardinál Jozef Tomko sa za roky svojho života stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale celosvetové cirkevné dianie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Pozostalým kardinála vyjadril úprimnú sústrasť. "Patrí mu obrovská vďaka a uznanie za jeho službu," uviedol premiér na sociálnej sieti.

Správu o úmrtí kardinála prijal podľa vlastných slov s veľkou ľútosťou. "Spomínam, ako som sa s ním ešte v marci tohto roka počas mojej zahraničnej cesty vo Vatikáne osobne stretol. Bol to pre mňa vzácny moment," dodal.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).



Hnutie Sme rodina ocenilo celoživotnú prácu zosnulého kardinála J. Tomka



Hnutie Sme rodina ocenilo celoživotnú prácu zosnulého kardinála Jozefa Tomka, ktorú zasvätil pomoci ľuďom a vedeniu mladých ľudí na ceste k viere. Hnutie to uviedlo na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrilo sústrasť rodine a blízkym zosnulého slovenského kardinála.

Hnutie pripomenulo, že Tomko bol vo veku 98 rokov najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov. "Počas svojho pôsobenia vo Vatikáne sa stal signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme - ustanovizne na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí," skonštatovalo. "Odpočívajte v pokoji," dodalo.



R. Fico: Jozef Tomko bol rozhľadený človek, ktorý miloval svoju cirkev i Slovensko

Kardinál Jozef Tomko bol mimoriadne múdry a rozhľadený človek, ktorý miloval nielen svoju cirkev, ale aj Slovenskú republiku. Vyhlásil to šéf Smeru-SD a expremiér Robert Fico. Na osobnosť nebohého kardinála Tomka si spomínajú viacerí slovenskí politici.

Slovensko môže byť podľa Fica hrdé na takých kardinálov, ako bol Ján Chryzostom Korec a Jozef Tomko. S oboma sa podľa svojich slov osobne poznal. "Je to nepochybne strata, napriek vysokému veku, nielen pre katolícku cirkev, ale predovšetkým pre Slovensko," povedal Fico o Tomkovi na pondelkovej tlačovej konferencii. Dúfa, že z radov slovenskej katolíckej cirkvi vyrastú ďalšie podobné osobnosti, ktoré budú šíriť dobré meno Slovenska po celom svete.

Poslanec parlamentu zo Za ľudí Juraj Šeliga označil Tomka za mimoriadne nadaného a inšpiratívneho človeka, ktorý sa pre svoju usilovnosť, dobrosrdečnosť a dôveru stal jedným z najvyššie postavených cirkevných hodnostárov. "Hoci žil v Ríme, jeho srdce bolo vždy na Slovensku. Keď na Slovensku vládol komunizmus, keď sa zatvárali rády, prenasledovali kňazi a disidenti, veľmi trpel. Aj v týchto ťažkých časoch sa snažil pre Slovensko spraviť, čo najviac vedel. Jeho láska k vlasti sa odráža aj v jeho poslednom prianí, aby jeho telo bolo pochované na Slovensku v Košiciach," napísal Šeliga na sociálnej sieti.



Úprimnú sústrasť vyjadril na sociálnej sieti aj expredseda KDH a bývalý osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ Ján Figeľ. Označil ho za veľkú postavu cirkvi i slovenského národa. Poslankyňa za OĽANO a splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská pripomenula, že Tomko bol 16 rokov prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov a niekoľko rokov predsedom Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy. Napísal tiež mnoho knižných titulov. "Zaslúžil sa o vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a sv. Metoda v Ríme. Toho, za čo mu môžeme byť vďační, je však oveľa viac," dodala Záborská na sociálnej sieti.



Za ľudí: Život kardinála J. Tomka bol príkladom viery, pokory a skromnosti


Život kardinála Tomka bol príkladom viery, pokory a skromnosti a príkladom pre nové generácie duchovných lídrov. K pondelkovému úmrtiu kardinála Jozefa Tomka to vyhlásila strana Za ľudí na sociálnej sieti.

"S hlbokým zármutkom sme prijali smutnú správu pre Slovensko, slová o odchode pána kardinála Jozefa Tomka. Bol významnou duchovnou osobnosťou na Slovensku, ale aj na celom svete cez svoje pôsobenie pri Svätej stolici," uviedla strana a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine.

Prečítajte si aj: Zomrel kardinál Jozef Tomko


Zosnulý kardinál podľa nej ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme. "Jeho skutky misijnej práce po celom svete aj slová viery mali veľkú váhu, boli oporou predovšetkým pre veriacich doma na Slovensku," uviedla strana Za ľudí a dodala, že v kardinálovi Tomkovi stráca Slovensko historickú osobnosť duchovného života.



P. Pellegrini: Celý život J. Tomka bol zasvätený službe viere i svojmu národu


Kardinál Jozef Tomko patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej cirkvi vo Vatikáne, kde svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenskej republiky na stretnutia u Svätého Otca. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini.

"S veľkou ľútosťou som dnes prijal správu o úmrtí kardinála Jozefa Tomka. Jeho celý život bol zasvätený službe kresťanskej viere a zároveň aj službe svojmu národu," napísal Pellegrini na sociálnej sieti.

Múdrosť, nadhľad a zároveň oddanosť kardinála Slovenskej republike boli podľa Pellegriniho inšpirujúce aj pre politikov. "Ľudia ako on, spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený, budú chýbať. Česť jeho pamiatke," uzavrel.