Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Za odvolanie Mikulca bude hlasovať Pčolinský aj Pčolinská

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) prichádza na 84. rokovanie vlády SR v Bratislave 12. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O svojom rozhodnutí už Pčolinský informoval aj lídra hnutia Borisa Kollára, premiéra Eduarda Hegera, ako aj kolegov na koaličnej rade.

Bratislava 8. júna (TASR) - Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa koaličného hnutia Adriana Pčolinská budú hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi plánuje iniciovať opozičný Smer-SD. Líder Sme rodina Boris Kollár v pondelok (7. 6.) povedal, že dvaja poslanci hnutia budú mať pri hlasovaní "zelenú kartu". Pčolinský kritizuje Mikulca za rozvrat v polícii.

"Budem hlasovať za odvolanie ministra, pretože nemá moju dôveru dlhodobo, nie je to otázka dvoch mesiacov alebo krátkeho obdobia. Myslím si, že absolútne nezvláda svoj rezort. Reagovať na všetky otázky v zmysle, že ´ja nič neviem, ja o ničom netuším, ja na nič nemám dosah´, to nie je minister vnútra," skonštatoval pre TASR Pčolinský s tým, že v polícii je totálny rozvrat a vojna policajtov. Pčolinský kritizuje tiež to, že Mikulec zatiaľ počas svojho pôsobenia neurobil personálne zmeny. "Drvivá väčšina nominantov vlády Roberta Fica je stále vo svojich funkciách," dodal. Jeho výhrady súvisia aj s informáciami o manipulovaní vyšetrovania viacerých kaúz, pretože sa to deje "za jeho ministrovania".

Pčolinský si chce najprv prečítať odôvodnenie návrhu opozície na odvolanie Mikulca. Pčolinská predpokladá, že argumenty opozície len podporia jej stanovisko. "Nepodporím ministra z toho dôvodu, že už dlhšie nepožíva moju dôveru vzhľadom na udalosti, ktoré sa dejú," vysvetlila pre TASR.

Na archívnej snímke Peter Pčolinský.
Foto: TASR - Pavol Zachar


O svojom rozhodnutí už Pčolinský informoval aj lídra hnutia Borisa Kollára, premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ako aj kolegov na koaličnej rade. "Premiér z toho nadšený nebol, snažil sa ma presvedčiť, aby som prehodnotil svoje rozhodnutie, no pochopil, že moje rozhodnutie je pevné," povedal.

Kollár avizoval, že väčšina klubu by mala Mikulca vo funkcii podržať. Poslanec hnutia Martin Borguľa si podľa vlastných slov vypočuje argumenty opozície i obhajobu Mikulca. Predpokladá ale, že argumenty opozície budú slabé, a tak zrejme podporí ministra. Zuzana Šebová bude hlasovať za jeho zotrvanie vo funkcii. Jozef Lukáč a Petra Krištúfková skonštatovali, že ešte budú rokovať na poslaneckom klube a hlasovať budú tak, ako sa dohodnú.

Smer-SD chce Mikulca odvolávať v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Návrh na vyslovenie nedôvery chce podať tak, aby sa mimoriadna schôdza konala počas riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 15. júna.