Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za posledných päť rokov na Slovensku zaznamenali 17 prípadov malárie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prenos ochorenia je spojený s meteorologickými podmienkami, ako sú najmä teplota a zrážky. Preto sa vyskytuje najmä v tropických a subtropických oblastiach.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Za posledných päť rokov sa na Slovensku zaznamenalo 17 prípadov ochorenia malárie. Posledný bol v septembri 2021. Išlo o importované nákazy, keďže všetky prípady mali epidemiologický súvis s pobytom v Afrike. Pre TASR to priblížila vedúca odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Júlia Adamčíková.

"Malária je parazitárne ochorenie, ktoré sa na človeka prenáša poštípaním komárom rodu Anopheles," povedala Adamčíková. Priblížila, že prenos ochorenia je spojený s meteorologickými podmienkami, ako sú najmä teplota a zrážky. Preto sa vyskytuje najmä v tropických a subtropických oblastiach.

"Na šírenie ochorenia je potrebný chorý človek, ktorého poštípe komár Anopheles," uviedla Adamčíková. V tele poštípaného podľa nej prebehne určitý vývojový proces plasmódií a následne komár poštípe ďalšieho človeka. Poukázala, že podľa posledných informácií z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb sú klimatické podmienky v Európe čoraz vhodnejšie na šírenie malárie. Zároveň podľa nej túto situáciu kompenzuje napríklad vysoká socioekonomická úroveň krajiny, využitie pôdy, stavebné práce či úroveň zdravotnej starostlivosti.

"Nedá sa preto úplne vylúčiť možnosť, že sa malária rozšíri aj na európsky kontinent, ale hrozba šírenia malárie je nízka," doplnila Adamčíková. Poukázala na to, že v roku 2018 potvrdili maláriu ako autochtónne, teda domáce ochorenie bez cestovateľskej anamnézy, v Taliansku. Ozrejmila, že historicky bola malária v Európe vrátane Škandinávie endemická, ale nakoniec bola v roku 1975 eliminovaná prostredníctvom viacerých faktorov súvisiacich so sociálno-ekonomickým rozvojom.

Pripomenula, že základnou prevenciou malárie pri cestovaní do endemických oblastí je ochrana pred poštípaním komármi či užívanie antimalarickej profylaxie. Dôležitá je podľa nej aj včasná diagnostika a liečba pri objavení sa horúčky po viac ako jednom týždni od vstupu do malarickej oblasti. V rámci Slovenska sa tropickým ochoreniam venujú centrá pre cudzokrajné choroby.