Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Pochody za slušné Slovensko u nás a v zahraničí

Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave 9. marca 2018. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na Slovensku sa konali Pochody za slušné Slovensko.

Bratislava 9. marca (TASR/Teraz.sk/TABLET.TV) - V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa dnes konali zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko. Teraz.sk sledoval priebeh týchto zhromaždení.

Bratislava: Na najväčšej demonštrácii v ére samostatnosti boli desaťtisíce ľudí


V centre Bratislavy sa v piatok podvečer uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a nenarušili ho incidenty.



Dav, ktorý zaplnil celé námestie, štrngal kľúčmi a opakovane skandoval heslo "Dosť bolo Fica". Transparenty boli namierené proti súčasnej vláde, odsudzovali korupciu, žiadali vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov. Niektorí držali v rukách fotografie zavraždeného mladého páru. Na pódiu vystúpili zástupcovia novinárov, pedagógov, študentov, umelcov, zdravotníkov, neziskového sektora a cirkvi.



Organizátori prečítali požiadavky, podľa ktorých by mala byť vražda vyšetrovaná za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov. Zároveň žiadajú, aby v novej dôveryhodnej vláde nesedeli ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. "Osobne sa veľmi teším, že ľudia prestali byť ľahostajní, ako keby sa niečo zlomilo. Chcú vidieť, že sa budú veci meniť, chcú mať nádej na lepší život," reagoval na veľkú účasť jeden z organizátorov Peter Nagy.







Dlhý potlesk si od davu vyslúžila sestra zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Ľuďom na námestí poďakovala za podporu. "Nedá sa slovami opísať, aké chvíle teraz prežívame. Dúfam, že nikto z vás nebude musieť nič podobné zažiť. Mám pocit, že guľku priamo do srdca dostala celá naša rodina, a že všetci sme tak trochu zomreli," uviedla. K zhromaždeným sa prihovoril v závere arcibiskup Róbert Bezák. Ľudia sa podľa neho po všetkých kauzách naučili byť ľahostajní.



Ak by však zabitie človeka prešlo spoločnosťou "povedľa a stratilo sa v čase", bolo by to znakom rozvratu, skonštatoval. "Je v tom čosi hrozivé, biblické, že až smrť povzbudí k životu, že nás vybudí k tomu, aby sme sa stretli, aby sme povedali, takto to ísť nemôže," doplnil.

Pochod v Bratislave.
Foto: Teraz.sk


Filipa Kontríka priviedla na Námestie SNP nespokojnosť. "Situácie je neudržateľná, zdá sa, že tí, ktorí sú za to zodpovední, nehodlajú prijať zodpovednosť za svoje činy. Neviem, akým iným spôsobom ich môžeme dostať z kresiel, ako tým, že prídeme a ukážeme hromadne, že nesúhlasíme s touto vládou a sme proti deformácii štátu," uviedol. Podľa študenta Filipa Krupu je situácia síce zlá, môže však naštartovať zmeny v spoločnosti. "Má to krvavý dosah na spoločnosť, ale možno je to znakom nejakej zmeny," povedal.

Policajný prezident Tibor Gašpar po začiatku zhromaždenia v Bratislave informoval, že je polícia pripravená, aby zabezpečila pokojný priebeh podujatí. "V súčasnosti sme nezaznamenali na území mesta Bratislava ani inde na Slovensku nejaké narušenie verejného poriadku," skonštatoval.



Zhromaždenie v hlavnom meste bolo bez výtržností, potvrdila polícia


Piatkové zhromaždenie v Bratislave bolo pokojné, bez narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti. Informovali o tom policajti na Facebooku.

"Ďakujeme organizátorom a všetkým účastníkom zhromaždenia za to, že zachovali pokoj," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Polícia podľa neho situáciu v meste stále monitoruje.

V centre hlavného mesta sa v piatok podvečer uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí.



Košice: Pochod Postavme sa za slušné Slovensko prilákal vyše 6000 ľudí


Tisíce ľudí prišli na piatkový pochod a zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko v centre Košíc. Podujatie na Hlavnej ulici prebehlo pokojne a bez incidentov.

Pochod sa začal krátko po 17.00 h, viac ako 6000 ľudí prešlo po Hlavnej ulici od Štátnej vedeckej knižnice k obchodnému domu Tesco a naspäť k Dolnej bráne, kde na pódiu vystúpili viacerí rečníci – herci, novinári, zástupcovia učiteľov a študentov, rímsko-katolícky kňaz Peter Gombita či kazateľ Cirkvi bratskej a spisovateľ Daniel Pastirčák.

Podľa herečky Jany Wernerovej z divadla Na Peróne občianske zhromaždenia ukazujú, že ľudia ešte stoja o slušnosť a pravdu, že úplne nezleniveli, nezatrpkli a neboja sa vyjadriť svoj názor. "Nedôverujem vláde Slovenskej republiky. Žiadam zmenu, ale v prvom rade žiadam zmenu sama od seba. Čím som staršia, tým lepšie chápem, že to ja som tá zmena. Len ja sa môžem zmeniť, stať sa lepšou a sebavedomejšou, schopnou rozhodovať sama za seba a zaujímať sa nielen o svoj osud, ale aj o osud svojho okolia a svojej krajiny. A keď sa moje lepšie ja spojí s tými vašimi a všetkými ostatnými, ktorí stoja dnes v uliciach, stane sa z nás lepší a sebavedomejší národ, ktorý už viac nedovolí, aby mu vládla arogancia, spupnosť, chamtivosť a zloba," povedala z pódia.

Na zhromaždení prečítali aj list Jozefa Kuciaka, mladšieho brata zavraždeného novinára. Poukázal v ňom na potrebu nestrácať vieru v možnosť zmeniť krajinu k lepšiemu a nebyť ľahostajný a lenivý vytvárať si svoj vlastný názor, založený na overených faktoch, a nie na konšpiráciách. "Prosím vás, buďme lepšími ľuďmi všade, kde sme. Vyberme sa cestou pokojnej zmeny, bez akéhokoľvek násilia, vyhrážok, útokov a nepodložených faktov. Z ľahostajných ľudí sa staňme lepšími bratmi, sestrami, rodičmi, susedmi, kolegami, občanmi. Bude to stáť veľmi veľa síl, ale - ako nás naučil môj starší brat, aj keď sa zlo zdá byť ľahšou a schodnejšou cestou, dobrý efekt a dobro pre každého z nás sa dá dosiahnuť len pokorou a rozvahou," uviedol v liste Jozef Kuciak.

Medzi účastníkmi zhromaždenia boli aj študenti, starší ľudia i rodičia s deťmi. Na transparentoch účastníci vyjadrovali nespokojnosť s pomermi v štáte, odmietali korupciu, poukazovali na nevyšetrené kauzy. Nechýbali výzvy na odstúpenie premiéra a ministra vnútra.

Na poriadok dohliadali mestskí policajti. Zhromaždenie sa skončilo krátko pred 19.30 h za zvukov slovenskej hymny.

Pochod v Košiciach

.


Nitra: Herci DAB podporili iniciatívu Postavme sa za slušné Slovensko


Približne 4000 ľudí všetkých vekových kategórií sa pripojilo v piatok v Nitre k iniciatíve Postavme sa za slušné Slovensko. Na zhromaždení pred budovou okresného úradu vystúpili so svojimi príhovormi zástupcovia spoločenského a kultúrneho života, priatelia i spolupracovníci zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podporu organizátorom vyslovili aj zástupcovia Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorej absolventmi boli obidve obete vraždy.



Organizátorom zhromaždenia bolo zoskupenie Občania pre Nitru, ktoré sa požiadavkami pripojilo k celoslovenským aktivitám. "Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin," predniesli svoje požiadavky organizátori zhromaždenia na pódiu, na ktorom dominoval nápis "Legitímnym cieľom každej opozície je skrátiť volebné obdobie vlády, s ktorou nie je spokojná".



Svoj postoj k súčasnej situácii vyjadrili i herci Divadla Andreja Bagara v Nitre. "Vražda novinára a jeho priateľky je pre našu spoločnosť obrovskou výstrahou. Okrem veľkej osobnej tragédie prináša zásadné ohrozenie piliera demokracie a slobody slova. Každé ohrozenie osobných slobôd môže stáť na počiatku udalostí, ktoré spoločnosť rozložia. Prestanú v nej platiť pravidlá a vytvorí sa priestor pre najnižšie hrubé ľudské pudy," prečítal spoločné vyhlásenie hercov Martin Šalacha.

Vyzval politických predstaviteľov krajiny, aby vyvodili politickú i morálnu zodpovednosť za svoje priame i nepriame činy. "Pripájame sa k naliehavej žiadosti vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nezávislým medzinárodným vyšetrovacím orgánom. Vyjadrujeme svoj postoj a nesúhlas s aktuálnou situáciou, upozorňujeme na narastajúcu nedôveru v ľudí, ktorí vládnu tejto krajine bez záväzku k spravodlivosti, čo je v rozpore s funkciami, ktoré zastávajú. Boli volení nami a sú tu pre nás. Nech si konečne uvedomia, že nie iba my pre nich," vyzval politikov Šalacha.

Prievidza: Zhromaždenia za slušné Slovensko sa zúčastnilo viac ako 1500 ľudí


Dva odkazy smerom k verejnosti odzneli na piatkovom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí slobody v Prievidzi, a to "žime čestne" a "bojujme s konšpiráciami". Do centra mesta si ich prišlo vypočuť viac ako 1500 ľudí všetkých vekových kategórií.

Organizátormi zhromaždenia v metropole hornej Nitry boli občianske združenia Ars Preuge a Berkat. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovorili prostredníctvom videa aj dvaja pôvodom Prievidžania, poetka a novinárka Mirka Ábelová a spisovateľ Daniel Hevier.

"Ja to vnímam ako veľký posun v spoločnosti, ako príležitosť pre zmenu v krajine a možnosť toho, aby čestní ľudia, ktorí sú v radoch vyšetrovateľov, policajtov, prokuratúry, nabrali odvahu na to povedať, ako veci prebiehajú. Možno, ako oni boli terčom nejakých šikanóznych konaní, ako im boli odoberané prípady a aby povedali Slovensku, aká je pravda," okomentovala udalosti posledných dní Veronika Ľahká z občianskeho združenia Ars Preuge.

Zhromaždenie má podľa Ivana Sýkoru z Berkatu paralelu v tom z roku 1989. "Podujatie splnilo svoj účel, podľa mňa všetci sme to vnímali dosť emočne. Pre mňa je kľúčové, aby sme si všetci odniesli do života odkaz Jána Kuciaka... Každý, kto sa nad tou tragédiou zamyslí, nemôže zostať rovnaký a musí sa snažiť vzhľadom na okolnosti, ktoré sú tu, aby krajina smerovala k lepšiemu," skonštatoval.

Zástupcovia oboch občianskych združení vysokú účasť podľa svojich slov privítali. "Ja sa z toho veľmi teším, lebo to je podľa mňa signál toho, že ľudia prestávajú byť ľahostajní voči krajine, v ktorej žijú," zhodnotila Ľahká. Podobne sa vyjadril i Sýkora.

Obe občianske združenia sú pripravené pokračovať i v ďalších aktivitách v Prievidzi. Zavraždeného novinára Jána Kuciaka si verejnosť bude môcť pripomenúť aj na filmovom festivale Jeden svet, a to v pondelok 13. marca prostredníctvom filmu o Anne Politkovskej, ktorý Berkat, ako organizátor festivalu v Prievidzi, venuje pamiatke Kuciaka.

Banskobystrické námestie zaplnilo viac ako 4000 ľudí


Banskobystrické Námestie SNP zaplnilo v piatok podvečer viac ako 4000 ľudí, aby podporili zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Je to minimálne raz toľko než uplynulý týždeň na pietnej spomienke venovanej zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martiny Kušnírovej.

Ako odznelo z tribúny, veci sa nikam nepohli, "dnes je zrejmé, že premiér a minister vnútra nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v uplynulý piatok postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete". Preto aktivisti pokračujú v občianskych zhromaždeniach a mienia tak robiť, kým nebudú splnené ich požiadavky. Tými sú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho priateľky za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a nová dôveryhodná vláda.

Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko 9. marca 2018 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Protestujúci dav skandoval, pískal a štrngal kľúčmi, aby "odzvonil" súčasnej vláde. Rečníci na vyše jeden a polhodinovom proteste zdôrazňovali, že krajina by sa mala vrátiť do rúk občanov, ktorí nechcú nič viac iba slušné, čisté, morálne a demokratické Slovensko. Odmietajú obvinenia, že ich organizuje opozícia či zahraničné sily s Georgeom Sorosom.

"Používať takúto rétoriku je obrovská urážka, neúcta a arogantné podceňovanie nás obyčajných občanov, ktorí platíme dane a ich platy. Nie sme hlupáci, ktorí nevedia rozpoznať dobro od zla. Máme svoj rozum, uši a oči. Vidíme, čo sa v republike deje. Všetky limity našej občianskej trpezlivosti sa naplnili, ba aj pretiekli. Viac špiny, hnusu, korupcie, nenávisti a zloby nechceme a nemôžeme tolerovať, prehliadať. Budeme tu, kým bude treba, týždne aj mesiace a pokojne, bez zbraní. Tými sú naše slová," znelo námestím.

Počas protestu sa nevyskytli žiadne incidenty, pri ktorých by musela zasahovať polícia. Podľa Martiny Strmeňovej z platformy Nie v našom meste, ktorá zhromaždenie v Banskej Bystrici organizovala, spolupráca s políciou počas príprav bola veľmi dobrá.

Účastníci aj tento piatok zapaľovali pri Morovom stĺpe sviečky za zavraždenú dvojicu a na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja od ich smrti stále veje čierna zástava.

Za slušné Slovensko sa postavili stovky Žiarčanov


Žiarske Námestie Matice Slovenskej v piatok podvečer zaplnili odhadom viac ako štyri stovky ľudí, ktorí sa rozhodli podporiť myšlienku zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko. Zapálením sviec si zároveň uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku.

Na potrebu rozoznávať znaky manipulácie a korupcie vo svojom okolí, či zodpovedné poukazovanie nešvárov v spoločnosti vo svojom príhovore vyzvala pedagogička Natália Novotná. "Dúfam, že všetci, čo dnes vyšli do ulíc, sú hrdí Slováci milujúci túto krajinu a naším spoločným znakom je túžba žiť v štáte, v ktorom sa dodržujú morálne princípy spravodlivosti a práva," prihovorila sa prítomným.

Sama si spomína na detstvo prežité za čias komunizmu, kedy boli ľudia za svoj názor prenasledovaní. "Myslím, že povedať svoj názor, aj to, že sme nespokojní s určitým zriadením v tomto štáte, je naša najväčšia možnosť a najfantastickejšia vec, ktorú máme," dodala.

Množstvo ľudí, ktorí prišli myšlienku pochodu na námestie podporiť, usporiadateľku stretnutia Michaelu Čillíkovú milo prekvapilo. Pod pódiom boli zhromaždené mnohé mladé rodiny, ale aj staršie ročníky, viacerí z nich držali v rukách transparenty. Stretnutie sa nieslo v pokojnom duchu.

"Som nesmierne vďačná, prekvapená a povzbudená tým, že aj ľudia v Žiari nad Hronom prišli. To som nečakala, že práve ľudia z tohto mesta sa takto rozhodnú, a že sa nebudú báť postaviť tu na námestie," podotkla. Čillíková vo svojom príhovore zdôraznila, že organizátorov podujatia nepodporuje žiadna organizácia či politická strana. Akékoľvek úvahy o organizovaní prevratu odmietla. "Netreba sa nechať ľuďmi s takýmito názormi domotivovať a to je asi to posolstvo," dodala. Čillíková dúfa, že podujatia, ktoré sa v piatok konajú po celom Slovensku splnia svoj účel. Ak to však bude nevyhnutné, je ochotná pustiť sa aj do organizácie ďalšieho podobného stretnutia.

Potlesk medzi zúčastnenými zožal aj herec Richard Stanke, ktorí sa Žiarčanom prihovoril prostredníctvom nahrávky. "Ako sa hovorí, v jednote je sila, a keď nás bude čím viac, tak verím, že to dokážeme a Slovensko sa stane spravodlivou a slobodnou krajinou, kde platí právo a slušnosť," uviedol herec.

Trenčín: Účastníci zhromaždenia Za slušné Slovensko žiadali odstúpenie vlády


Vyvodenie politickej zodpovednosti za súčasnú situáciu v krajine žiadali účastníci piatkového zhromaždenia Za slušné Slovensko na Mierovom námestí v Trenčíne. Podľa jeho organizátorky Klaudie Brázdilovej sa na námestí vystriedalo okolo 2500 ľudí.

"Apelujeme na orgány činné v trestnom konaní, aby vyšetrili vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyzývame politických predstaviteľov, aby rešpektovali médiá ako základný pilier demokracie. Teším sa z takejto účasti, nepredpokladali sme, že príde toľko ľudí. Ale aj keby ich prišlo iba 100, má to význam," doplnila Brázdilová.



Na pódiu sa davu okrem iných prihovorili aj Ľubica Ščambová z organizačného tímu festivalu Pohoda, bloger Jakub Mazán či režisér a scenárista Peter Hledík, zakladateľ festivalu ART Film Fest v Trenčianskych Tepliciach.

"Keď ma oslovili organizátori, rozmýšľal som, čo mám ako filmový režisér robiť na takomto zhromaždení. Potom som si uvedomil, že sem nejdem za svoju profesiu, ale že sem idem ako občan, ktorý cíti, že sa tu deje niečo, čo sa diať nemá. Niečo, čo je arogantné, čo je zlé, čo je hlboko neúctivé voči ľuďom, ktorí tu žijú. Som presvedčený, že to treba povedať nahlas, pretože každý, kto teraz mlčí, akoby súhlasil. Možno to, čo počujeme dnes - 'odstúpte', nepomôže dnes, ale ak budeme mlčať, tak to nepomôže nikdy," povedal pre TASR Hledík.

Na Mierovom námestí sa účastníkom zhromaždenia prihovorilo niekoľko ľudí, medzi inými aj kamarátka Martiny Kušnírovej či obyvateľka Štiavnika, obce, z ktorej pochádzal zavraždený Ján Kuciak. Pokojné zhromaždenie na Mierovom námestí sa skončilo okolo 19.00 hodiny.

Na námestí v Krupine bolo 200 ľudí, rečníci kritizovali politikov a políciu


Vyše 200 ľudí prišlo v piatok podvečer na Svätotrojičné námestie v Krupine, aby zapálili sviečku za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu a vypočuli si príhovory niekoľkých ľudí, ktorí o to organizátorov požiadali.

Na úvod miestny farár vyzval ľudí na zmierenie a pomodlil sa za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Ľudia počas jeho príhovoru zapaľovali pri schodoch mestského úradu sviečky.

To, že novinár zrejme zaplatil svojím životom za prejav svojho názoru, označil učiteľ Základnej školy J.C. Hronského v Krupine Michal Strelec v demokratickej krajine za niečo nepredstaviteľné. Novinári podľa neho majú v takejto spoločnosti poukazovať aj na neprávosti a policajti sú tí, ktorí by mali tieto neprávosti vyšetrovať, čo sa, ako povedal, nie vždy deje.

Peter Sedmák, predseda Mládežníckeho parlamentu v Krupine vyjadril nádej, že vraždu novinára sa podarí vyšetriť.

Vystúpil tiež bývalý policajt Jozef Lutter, ktorý pred dvomi rokmi odišiel na vlastnú žiadosť z policajného zboru po tom, ako sa podľa neho už nemohol dívať na nemožnosť vyšetrovať niektoré kauzy nezávisle a bez politického nátlaku.

Na záver organizátori prečítali list brata zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka a po necelej hodine sa zhromaždenie rozišlo.

Na Trojičné námestie v Trnave prišlo Za slušné Slovensko 2500 ľudí


Zhruba 2500 Trnavčanov prišlo v piatok na Trojičné námestie podporiť zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Míting moderovali herci trnavského divadla, úlohy sa ujal zástupca mladšej generácie Tomáš Vravník. Vyzval všetkých, ktorí sa pohybujú vo verejnom priestore, aby sa správali zodpovedne a vážili každé slovo.

Moderátor zdôraznil, že míting nemá politické pozadie a vznikol ako iniciatíva občanov mesta. "Naša spoločnosť je rozorvaná, názorové spektrum je polarizované, elity prejavujú známky hlbokého egoizmu a cynizmu. Udalosti posledných dní presahujú horizont ideových a mocenských táborov," uviedol. Povedal, že vražda je vždy vraždou, brutálny čin, ktorý nemá v našej spoločnosti miesto. "Stojíme tu dnes preto, aby sme vyjadrili nespokojnosť s tým, kam sa naša krajina dostala," dodal.




K pokojnému davu, ktorý priebežne zapaľoval sviečky pri fotografii zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa prihovorili zástupcovia organizátorov. Jakub Benko zo Stredoškolského parlamentu povedal, že mladí ľudia sú znepokojení tým, čo sa na Slovensku deje. "Demokracia nám dáva právo nesúhlasiť a my nesúhlasíme," skonštatoval vo svojom vystúpení.

Predseda rady študentov Univerzity sv. Cyrila a Metoda Matej Martovič vyzval na účasť aj na ďalších zhromaždeniach, ak to bude potrebné. Vystúpila aj redaktorka týždenníka My Lenka Štepáneková a prítomní si vypočuli aj list Trnavčana, redaktora Hospodárskych novín Mateja Gašparoviča, ktorý v ňom spomínal na pracovné stretnutia s Jánom Kuciakom. "Jeho smrť musí zahýbať inštitucionálnym zlom, lebo to je skutočný Kuciakov vrah," uviedol redaktor.

Úvod a záver zhromaždenia patril írskemu pesničkárovi Graeme Markovi, ktorý pôsobí na Slovensku. V úplnom závere držali prítomní minútu ticha za zavraždenú dvojicu.


.

Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej vystúpila na zhromaždení v Prešove


Na prešovskom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko vystúpila v piatok podvečer matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová z neďalekých Gregoroviec. Apelovala na vyšetrovateľov, aby našli skutočných vrahov dcéry Martiny Kušnírovej a jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka. Aby vypátrali, kto za týmto ohavným činom stál. Poďakovala sa prítomným za spolupatričnosť v ich zármutku a požiadala verejnosť o ďalšiu podporu.

Prehlásila, že politické súboje o moc ju nezaujímajú. V súvislosti s vyšetrovaním má viacero pochybností, pretože podľa jej slov od začiatku vyšetrovania je celý proces ešte viac komplikovanejší, ako bol na začiatku, do vyšetrovania sa angažovali ľudia, ktorí tam nemali čo robiť.

"Ak by im skutočne záležalo na vyšetrení vraždy Janka a mojej Martiny, mali byť od začiatku na mieste činu kompetentní, pitvu mal robiť expert, neoprávnené osoby nemali na mieste činu čo robiť. Aj výroky politikov, ktorí sa potia a neodpovedajú na otázky, sú dôkaz toho, že pochybili a nemajú byť na svojich miestach, aspoň kým sa toto všetko nevyšetrí. Trvám na tom, ako matka zavraždenej dcéry," uviedla Kušnírová. Svoje vystúpenie ukončila úryvkom piesne Kto za pravdu horí.

Matka zavraždenej Martiny povedala, že jej dcéra bola veľmi odvážna a vždy sa zaujímala o politiku. Svojho snúbenca v jeho novinárskej práci vždy podporovala. Stále má pred očami, že jej Martinu našli zavraždenú v kuchyni, Janka na chodbe za dverami. Rodina nemá žiadne bližšie informácie o vyšetrovaní.

Na zhromaždení v Prešove vystúpila aj speváčka Katka Koščová, ktorá vyzvala prítomných, aby sa postavili za slušnú spoločnosť, nepozerali nečinne na neprávosť a mali odvahu podávať podnety, poukazovať na krivdy. Aby tak robili slušne a nerezignovali na hodnoty ľudskosti. "Ján a Martina sú našou realitou. Sú skutoční. Boli skutoční...," povedala speváčka.

Na námestí vystúpil Martin Husovský z kapely Komajota i pesničkárka Viki Olejárová, ktorá interpretovala skladby Karla Kryla. Vyslovila želanie, aby ich texty neboli stále pravdou.

Zhromaždení prejavili svojimi transparentmi a reakciou na vystúpenia nesúhlas s vývojom v spoločnosti. Volali po odstúpení vládnych predstaviteľov. Podľa ohlásenia organizátorov na prešovské zhromaždenie prišlo 7000 ľudí.

V nedeľu 11. marca sa bude na tom istom mieste konať spomienkový Koncert pre Jána a Martinu.

V čase konania zhromaždenia zaznelo pred večerným predstavením v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove vyhlásenie umelcov a ďalších zamestnancov divadla k aktuálnemu dianiu na Slovensku. Ako informovala TASR manažérka DJZ Jana Dzurčaninová, vo vyhlásení sa uvádza, že divadelníci nemohli byť v tom čase spolu s ostatnými občanmi na námestí, kde by sa chceli postaviť za slušné Slovensko.

"Trápi nás, čo sa deje v našej spoločnosti. Vražda novinára je čosi, čo sme v novodobej histórii Slovenska nezažili a myslíme si, že vyšetriť tento hrôzostrašný skutok a zároveň sa vysporiadať s korupciou, bezohľadnosťou moci a mafiánskymi praktikami je povinnosťou každého suverénneho občana a jeho volených zástupcov. My, umelci, a ďalší zamestnanci DJZ sa pripájame k požiadavke dôkladného a nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uvádza sa vo vyhlásení.

Divadelníci sú za vytvorenie dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

Skalica: Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko so stovkami zúčastnených


V Skalici sa na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko stretlo na Námestí Slobody približne 600 ľudí, ktorí si v pokoji uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Je rok 2018 a Slovensko sa ocitá na križovatke. Už nikto nepochybuje, že sa na Slovensku deje niečo zlé. Slovensko je ako dom. Je postavený dobre, ale chýba mu dobrý správca. Nájsť sa nám ho podarí iba vtedy, ak obnovíme dôveru jeden voči druhému. Až potom môžeme obnoviť dôveru v štát. Je preto nevyhnutné spolupracovať,“ prečítali vo vyhlásení organizátori podujatia.



Po úvodnom príhovore prečítali list brata zavraždeného Jána Kuciaka Jozefa, ktorý adresoval všetkým zhromaždeným na celom Slovensku. Na záver si ľudia zaspievali štátnu hymnu a symbolicky zaštrngali kľúčmi. Následne sa v pokoji rozišli.

"Prišiel som, že sa mi nepáči reakcia a úplná ignorancia zo strany čelných predstaviteľov tohto štátu. Pán premiér si v poslednom týždni robí tlačovky, na ktorých hovorí o nejakom protištátnom komplote. Zdá sa mu to oveľa pravdepodobnejšia možnosť, prečo idú občania do ulíc, ako je ich frustrácia, ktorá je prejavom ich hlbokej nedôvery voči nezávislému fungovaniu inštitúcií,“ povedal pre TASR jeden z účastníkov zhromaždenia 23-ročný Ladislav Kašša.

Organizátori sú pripravení pokračovať i v ďalších aktivitách v Prievidzi. „Videli ste, aká tu bola účasť. Myslím si, že ľudia budú bojovať za svoju pravdu aj naďalej,“ povedala po skončení akcie jedna z organizátoriek.



Rožňava: Pamiatku zavraždeného novinára a jeho partnerky si uctilo asi 400 ľudí


Pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si na Námestí baníkov v Rožňave počas piatkového zhromaždenia s názvom Postavme sa za slušné Slovensko uctilo približne 400 ľudí.

"Myslíme si, že vyjadrenie občianskeho postoja v demokratickej krajine v Európskej únii je niečo také samozrejmé v situácii, ktorá je dnes na Slovensku, že sme nezaváhali ani na sekundu a prišlo nám to prirodzené," uviedol pre TASR spoluorganizátor zhromaždenia Radoslav Kovács.

Ako povedali organizátori vo svojom prejave, zhromaždenie zorganizovali preto, lebo chcú žiť v krajine, v ktorej sa dodržiavajú zákony postavené na rešpektovaní ľudských práv a slobôd, z ktorej mladí ľudia neodchádzajú, kde platia férové pravidlá a v krajine, v ktorej je prirodzené dôverovať vláde, polícii, súdom a prokuratúre.

"Sme a zostaneme pokojní, rozvážni, odmietame násilné riešenie nahromadených problémov, želáme si, aby boli všetky minulé, terajšie, ako aj budúce kauzy poctivo a profesionálne vyšetrené a vinníci odsúdení podľa platných demokratických zákonov tohto štátu," uviedli v prejave organizátori.

"Sloboda, ktorú môžeme prežívať v tejto nádhernej krajine, je ohrozená tým, že je v rukách ľudí, ktorí si myslia, že majú absolútnu moc. Sloboda nie je absolútna, má svoje hranice, princípy, zásady a v týchto zásadách je dôležité, aby naozaj krv mladých ľudí, úkladne zavraždených nekričala, nepriťahovala prekliatie, hanbu, súd, ale aby sa pravda spojila so spravodlivosťou, a mohla priniesť požehnanie a život pre nás, ľudí, ktorí žijeme na Slovensku," uviedol pre TASR pastor Apoštolskej cirkvi v Rožňave Andrej Vaško.

Účastníci zhromaždenia mohli okrem zapálenia sviečok nechať svoj odkaz i odtlačkom rúk alebo nápisom červenou farbou na čiernom plátne.

Michalovce: Do metropoly Zemplína prišli na zhromaždenie nielen domáci


V metropole Zemplína sa v piatok podvečer zišli na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko nielen domáci. Podľa organizátorov prišli túto myšlienku podporiť aj obyvatelia okolitých miest. Ich odhady sa pohybovali okolo tisícky ľudí.

K mestskej radnici prichádzali postupne. Niektorí z nich mali v rukách aj transparenty s nápismi "do basy", "Slovensko ovláda politicko-komunistická finančná mafia" alebo "budíček". Organizátori hneď na začiatku vyzvali prítomných, aby bol pochod pokojný. "Zvýrazňuje to, že chceme, aby naše Slovensko bolo pokojné a slušné. Sme tu všetci kvôli tomu, aby sa náš štát stal slušným," uviedli. Na úvod prečítali list od brata zavraždeného novinára Jána Kuciaka.



Pred dav sa postavili štyria rečníci, ktorí sa vo svojich príhovoroch dotkli i problémov Zemplína, poukázali v nich okrem iného aj na potrebu zmeny. Jedným z nich bol aj novinár Marek Boka, ktorý sa všetkým prítomným poďakoval, že po minulotýždňovom tichom zhromaždení im dodali nádej pokračovať. "V mojich očiach ste obrovskí hrdinovia. Neveril som, že toľko odvážnych ľudí dokáže vyjsť na námestie a povedať dosť," adresoval davu.



Zhromaždení sa po ukončení príhovorov v pokojnom zástupe presunuli pre budovu okresného úradu, kde spoločne štrngali kľúčmi s pokrikom "Do basy!". Zaspievali tam tiež slovenskú hymnu. Dav sa pomaly rozišiel, niektorí ľudia sa zastavili pri soche srdca Zemplína a zapaľovali tam sviečky.

Na poriadok dohliadali mestskí policajti, organizátori aj dobrovoľníci.
.

Poprad: Zhromaždenie za slušné Slovensko podporili na námestí stovky obyvateľov


Približne tisícka Popradčanov vyšla v piatok podvečer do ulíc, aby sa zúčastnila na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko. Na Námestie sv. Egídia prišli ľudia rôzneho veku, spoločenského postavenia, v uliciach bolo vidieť veľa rodín s malými deťmi. "Záleží nám hlavne na budúcnosti nášho malého syna, aby nemusel odtiaľto utekať a my s ním. Bojíme sa toho, v akej krajine bude vyrastať. Naša krajina ide momentálne veľmi zlým smerom, máme veľké obavy, čo to tu bude, keď na každom kroku sa stretnete s korupciou," konštatovala Popradčanka Ingrid Mlčochová.

Tvrdí, že za túto situáciu sú zodpovední všetci, pretože dovolili vláde, robiť si, čo chce. "Moja kritika smeruje aj do radov novinárov, takisto majú na tom svoj podiel," zdôraznila. Súhlasí s ňou aj starší pán z Gánoviec, ktorý na pochod prišiel so svojou manželkou. "Je nám smutno už desať rokov z toho, čo sa tu deje. Presne to vystihol vo svojom príhovore Erik Baláž, že my všetci sme do určitej miery za to zodpovední, pretože vieme v malých rozmeroch, čo sa okolo nás deje a niekedy my sami do toho prispievame," upozornil Štefan Bálint. Podľa neho sa určite niečo zmení tým, že ľudia po celom Slovensku vyšli do ulíc, len musia byť trpezliví a vytrvalí. "Oceňujem, že to nie sú len nejaké zúfalé výkriky, ale je to množstvo ľudí, ktorí vyjadrujú statočný, tvrdý a nekompromisný postoj," dodal.

So slzami v očiach sledovala priebeh zhromaždenia v Poprade aj dlhoročná učiteľka Eva Nebusová. Podľa nej je dôležité, aby ľudia prejavili svoj názor. "Mám úžasný pocit z toho, že je tu toľko ľudí, pretože 35 rokov vychovávam deti a chcem, aby žili v slušnom štáte, lebo toto je už hrozné. Pevne verím, že tieto zhromaždenia niečo zmenia, pretože tu žijú úžasní ľudia, či mladší, alebo starší," konštatovala.

Množstvo Popradčanov počas zhromaždenia pokrikmi i transparentmi vyjadrilo, že nechcú žiť v štáte, v ktorom vládne mafia a požadovali odstúpenie ministra vnútra, prezidenta Policajného zboru či celej vlády. Rečníci i organizátori na pódiu zároveň viackrát zdôraznili, že nejde o pokus o štátny prevrat, len o túžbu žiť vo fungujúcom štáte, ktorý je tu pre ľudí. "Prišiel som, aby tento štát bol lepší, aby sme sa nevrátili späť do 90. rokov. Z tohto zhromaždenia som mal zimomriavky, pevne verím, že sa niečo zmení," povedal študent Richard Pospíšil.

V Žiline pochodovali za slušné Slovensko tisíce ľudí


Tisíce ľudí prišli v piatok popoludní na zhromaždenie na Mariánske námestie v Žiline, aby svojou prítomnosťou podporili celoslovenskú iniciatívu Postavme sa za slušné Slovensko. Tá reaguje na situáciu na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.



Zhromaždenie sa krátko po 17. hodine presunulo z Mariánskeho námestia na Námestie Andreja Hlinku, kde vystúpil napríklad slovenský herec a zabávač Juraj „Šoko“ Tabaček či držiteľka ocenenia Biela vrana Zuzana Hlávková. Tá sa prihovorila najmä mladým ľuďom. „My sme ponovembrové deti a toto je náš boj. Ján Kuciak písal o najstrašnejších korupčných kauzách, ktoré rozkladajú našu spoločnosť. Nemusíme a nebudeme prikyvovať, keď nám budú tvrdiť, že tráva je fialová a voda suchá,“ povedala.



Jeden z organizátorov žilinského pochodu Marek Richter vyjadril presvedčenie, že v živote sú situácie, kedy naozaj nie je možné ostať ticho. „Stala sa hrozná vec a nik z nás už, žiaľ, Jánovi a Martine život nevráti. Čo však môžeme spraviť, je pokúsiť sa dať ich smrti zmysel. Chceme pokračovať v odkaze Jána Kuciaka, ktorý chcel žiť v lepšej a spravodlivejšej krajine a ktorý však neostal len pri tom, ale reálne pre to aj niečo robil,“ uviedol.
Zároveň dodal, že vpred ho nepoháňa nenávisť, ale túžba po živote v lepšej krajine. „A preto sme odhodlaní vytrvať. Slušných a poctivých ľudí je vždy väčšina, ale nemôžeme ostať ticho,“ zdôraznil.


Za slušnosť sa pochoduje aj v Prahe či v Brne


Pochodov za slušnosť sa zúčastnili stovky ľudí v aj v susednom Česku. V Prahe si demonštranti, ktorí sa zišli pred budovou veľvyslanectva SR, priniesli aj transparenty so slovami: "Za naše deti, ktoré hľadajú pravdu za mamy." TASR o tom informoval spoluorganizátor pochodu Miroslav Surmánek.

"Momentálne je tu okolo 500 ľudí, očakávame, že príde viac než tisíc. Potvrdila nám to aj česká polícia, ktorá dohliada na túto akciu," spresnil a zdôraznil, že "priebeh pochodu by mal byť priateľský, určite nejde o prevrat. Vyjadrujeme svoj názor, svoju nespokojnosť."

Chceme slušnú vládu, skandovalo približne 2000 ľudí v Prahe


V rámci Pochodu za slušné Slovensko sa v Prahe podľa odhadov organizátorov stretlo v piatok okolo 2000 ľudí. Spomínali na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovu a zišli sa najmä preto, aby poukázali na svoju túžbu po pravde a nespokojnosť s nespravodlivosťou, tvrdia organizátori.

"Takto pred týždňom sme tu zapaľovali sviečky, dúfali sme, že sa niečo zmení, že sem už nebudeme musieť prísť znovu, a vidíte, sme tu znova," odznelo z úst jedného z organizátorov pražského Pochodu za slušnosť Šimona Žďárského pred davom ľudí.

Český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta v rámci svojho vystúpenia vyhlásil, že je "presvedčený, že na Slovensku zlyhal systém, systém politiky a štátu". Ďalej zdôraznil, že je podstatné, aby na Slovensku a aj v Česku ostala zachovaná sloboda slova a tlače, a citoval sudcov najvyššieho súdu USA: "Tlač má slúžiť tým, ktorým sa vládne, nie tým, ktorí vládnu."

Na pódiu sa zhromaždeným prihovoril aj Michael Szatmáry: "Nezabúdame, nekradneme a nebojíme sa. Preto sme tu... Dnes tu stojím preto, aby som vám povedal, že na rozdiel od politikov vám verím, verím, že spolu dokážeme urobiť zmenu."

"Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nám vytrhla slová z úst. Minúta ticha však už uplynula a my musíme začať kričať, pretože jazyk nám ešte nevytrhla," vyhlásila slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová. Svoj príhovor ukončila slovami: "Verím, že pravda zvíťazí."



V Brne sa pochoduje nielen za slušnosť na Slovensku, ale aj v Česku. "Atmosféra je plná nádeje. Zatiaľ je to pokojné, ale pokojné neznamená tiché. Je potrebné sa dôrazne ohradiť proti tomu, čo sa momentálne deje, či už ide o vraždu Jána Kuciaka na Slovensku alebo vyjadrenia určitých českých politikov voči novinárom," uviedol jeden z organizátorov brnianskeho pochodu Dominik Levíček a dodal, že pod sochou Masaryka na Komenského námestí sa doposiaľ zišlo približne 300 ľudí.

Za slušnosť a za pravdu pochodovali Slováci v Londýne a Kodani


Do ulíc vyšli v piatok aj Slováci v Londýne a Kodani. Pochodovali za slušné Slovensko a minútou ticha si pripomenuli zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

V Londýne sa pred veľvyslanectvom SR zhromaždilo približne 400 ľudí a protest sa začal čítaním listu od Jozefa Kuciaka, otca zavraždeného novinára Jána Kuciaka, vysvetlil pre TASR spoluorganizátor tamojšieho pochodu Milan Urbaník.

Medzi účastníkmi rezonovali najmä slová pravda a spravodlivosť. "Najväčším odkazom tohto protestu je túžba po pravde. Ľudia túžia vedieť, kto je zodpovedný za vraždu dvoch nevinných ľudí. Takisto sa chcú za pravdu postaviť - tak, ako Jano, ktorý sa pravdou snažil zlepšovať Slovensko. V druhom rade je to túžba po spravodlivosti a rovnosti pred zákonom. Je veľmi pravdepodobné, že dnešný večer bude rázcestím v dejinách Slovenska. Sme hrdí, že sa môžeme spoločne postaviť na stranu pravdy a spravodlivosti, na stranu našej demokracie," vyhlásil Urbaník.

V Kodani sa do ulíc vybralo v piatok približne 250 Slovákov. Peter Šoka, jeden z organizátorov Pochodu za slušné Slovensko v dánskej metropole pri tejto príležitosti povedal, že ho "teší, ale zároveň mrzí takáto vysoká účasť, pretože to niečo vypovedá o našej krajine, ak z nej musia ľudia kvôli nevyhovujúcim podmienkam odchádzať do zahraničia".

Spoločne s ostatnými zhromaždenými sme vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasnou situáciou, ale aj nádej v lepšie Slovensko, priblížil Šoka.

"Priebeh protestu bol pokojný, s prejavmi vystúpili viacerí účastníci, spievala sa aj hymna a prečítali sme si list od brata zavraždeného novinára Jána Kuciaka," dodal.

Za slušné Slovensko ako prví pochodovali v Sydney


Za slušné Slovensko sa "postavilo" aj niekoľko desiatok ľudí v austrálskom Sydney. Zhromaždení si uctili spomienku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a zároveň pochodovali za lepšie Slovensko. Pre TASR to uviedla spoluorganizátorka pochodu, študentka Lucia Straňáková.

"Aj keď som momentálne na opačnom konci sveta, nie je mi jedno, čo sa na Slovensku deje. Nie je to jedno ani ďalším Slovákom žijúcim v Sydney, ktorí ma dnes prišli podporiť v myšlienke za lepšie Slovensko," vyhlásila spoluorganizátorka pochodu.

"Pochod sa začal o siedmej hodine večer na Martin Place, kde sme mali príhovor, potom sme sa spolu presunuli na Angel Place, kde sme si spoločne uctili minútou ticha Janka Kuciaka a Martinu Kušnírovú," presnila Slovenka v Sydney.



"Celý pochod prebiehal vo veľmi priateľskej atmosfére, avšak s nádychom serióznosti, pretože aj my Slováci žijúci v Sydney si uvedomujeme závažnosť momentálnej situácie na Slovensku," vyhlásila.

"Ani my nie sme spokojní s vládou SR. Aj my sme za to, aby nastúpila nová vláda, prestala panovať korupcia a mafiánske praktiky. Avšak, nenechali sme sa strhnúť emóciami a politickými nátlakmi naokolo. Chceli sme, aby náš pochod bol očistený od akýchkoľvek politických názorov. Bol to naozajstný pochod za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú," zdôraznila.

Aj Slováci v Bruseli demonštrovali za slušné Slovensko


Okolo dvesto Slovákov sa v piatok večer stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí, v blízkostí inštitúcií EÚ, aby sa zapojili do protestov pod názvom Podporme slušné Slovensko. Účastníci vzdali úctu zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martiny Kušnírovej a zopakovali výzvu na zabezpečenie medzinárodného vyšetrovania tohto zločinu.

Organizátori pripomenuli, že ešte žiadna akcia Slovákov v Bruseli nebola taká početná. Podujatie sa konalo z občianskej iniciatívy. Erik Zolcer, jeden z organizátorov podujatia, pre TASR uviedol, že primátor štvrte Brusel-centrum Philippe Close aj s ohľadom na dianie na Slovensku vydal mimoriadny súhlas na zorganizovanie tejto akcie, lebo bežne je každé verejné podujatie potrebné ohlásiť desať dní pred jeho konaním.

Zolcer uviedol, že výzva na účasť na bruselskej demonštrácii sa šírila najmä prostredníctvom sociálnych sietí, cez krajanské platformy, ako sú "Od Tatier k Schumanu" alebo "Výbor pre verejnú slovenčinu". Na demonštráciu aj s plagátmi vyzývajúcimi súčasnú vládu SR na odchod a s odkazmi na mafiánske praktiky prišli slovenskí zamestnanci zo všetkých inštitúcií EÚ, NATO, zástupcovia rôznych lobistických firiem či medzinárodných organizácií a think-tankov, študenti vysokých škôl aj rodičia s deťmi.

Adam Šebesta, ďalší z organizátorov podujatia, pripomenul, že na demonštráciu prišlo veľa Slovákov, ktorí chcú touto legitímnou cestou vyjadriť nevôľu nad dianím na Slovensku po sérii závažných odhalení a obvinení z posledných dní.

Demonštráciu prišiel podporiť bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš, ktorý sa v Bruseli zúčastňoval na medzinárodnej konferencii, ako aj zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Katarína Mathernová.

"Som rád, že ani vy tu, na Schumanovm námestí, nie ste ľahostajní a ukazujete, že aj my sme Európska únia, aj my chceme byť poriadna a slušná krajina, aby ste nemuseli klopiť zrak, keď sa vás pýtajú, čo sa to tam deje? Deje sa tam, čo sa od čias nežnej revolúcie nedialo," opísal situáciu Demeš. Dodal, že smrť Jána a Martiny Slovákom nastavila zrkadlo, ale Slováci dnes už okrem potrestania vinníkov vraždy kričia, že to nestačí, ale volajú aj po rekonštrukcii vlády. V závere pripomenul, že Slovensko je a chce zostať európskou krajinou a v jadre EÚ, odkiaľ ho teraz niektorí vládni politici odkláňajú.