Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Za štyri mesiace súdy vyhotovili takmer 100.000 zvukových záznamov

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec. Foto: TASR/Michal Svítok

Systém nahrávania súdnych pojednávaní je jedným z výstupov programu. Všetkých 503 pojednávacích miestností bolo vybavených nahrávacou technikou.

Bratislava 7. júla (TASR) – Takmer stotisíc zvukových záznamov z pojednávaní zhromaždili súdy za prvé štyri mesiace ich povinného nahrávania. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Minister spolu s veľvyslancom Švajčiarskej konfederácie na Slovensku Alexandrom Wittwerom vyhodnotili program švajčiarsko-slovenskej spolupráce zameraný na elektronizáciu súdnictva. Ten bol po štyroch rokoch zavŕšený koncom júna.

Systém nahrávania súdnych pojednávaní je jedným z výstupov programu. Všetkých 503 pojednávacích miestností bolo vybavených nahrávacou technikou. Minister zhodnotil, že je to dobrý základ na to, aby sa v budúcnosti mohlo celkom upustiť od vyhotovovania papierových zápisníc z pojednávaní. Skonštatoval, že sa plní cieľ skultivovať priebeh súdnych pojednávaní a zvýšiť ich transparentnosť. "Nie vždy zaznievali veci na príslušnej úrovni, ako by sa očakávalo v súdnej sieni," poznamenal Borec.

Okrem nahrávania súdnych pojednávaní bol program zameraný aj na zavedenie elektronického súdneho spisu, elektronického archívu, ale napríklad aj na zavedenie elektronického denníka znalca, tlmočníka a prekladateľa. Podľa švajčiarskeho veľvyslanca ide o opatrenia s potenciálom urýchliť rozhodovanie na súdoch a prispieť k obmedzeniu rizika korupcie.

"Zdá sa, že postupne zo súdnych siení zmizne papier ako médium," povedal Wittwer. Vyjadril nádej, že všetci, ktorí sa podieľajú na súdnych procesoch čoskoro rozpoznajú priaznivé dosahy opatrení financovaných jeho krajinou.

Celková hodnota programu s názvom Rozvoj a technologická inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý odštartoval v roku 2011, je 3,28 milióna eur. Jeho ťažiskom bolo vytvorenie rámca pre zavedenie elektronického súdneho spisu.

Minister dnes nešpecifikoval, kedy by mohol byť na súdoch definitívne zavedený. Čiastkové projekty budú ukončené v tomto i budúcom roku. Vysvetlil, že súdy už boli vybavené skenermi a na niektorých sa rozbehol proces skenovania súdnych dokumentov.

"Bude potrebné vybaviť súdy zamestnancami, ktorí budú schopní zabezpečiť skenovanie vo svižnejšom tempe," ozrejmil. Súdny spis by v budúcnosti mal byť prístupný v elektronickej podobe účastníkom konania na internete. Minister vysvetlil, že je napríklad potrebné dobudovať napojenie systému na prokuratúru a políciu.

Proti nahrávaniu pojednávaní sa ozvali kritické hlasy z radov sudcov i súdnych úradníkov, ktorí sa obávali zvýšeného množstva práce. Podľa Boreca sa tieto obavy nenaplnili a aj sudcovia, ktorí na začiatku nevedeli obsluhovať počítačový systém, dnes tieto činnosti zvládajú.

Ministerstvo spravodlivosti vyšlo tiež v ústrety sudcom, ktorí namietali, že sa musia vzájomne deliť o nahrávacie zariadenie. Z vlastných rozpočtových zdrojov nakúpilo 750 diktafónov. "Dnes majú všetci aktívni sudcovia svoje vlastné nahrávacie zariadenie," informoval minister.

Zvukové záznamy z pojednávaní by mali slúžiť pri riešení sporov o správnosť protokolácie, prípadne v rámci disciplinárneho konania. Budú sa uchovávať na nosiči dát, ktorý je súčasťou súdneho spisu, prípadne iným spôsobom. Urýchlenie pojednávaní sa od ich nahrávania nedá očakávať.

Zvukový záznam momentálne nesupluje písomnú zápisnicu, ktorú sudcovia alebo strany sporu ešte stále na pojednávaniach diktujú zapisovateľkám. Minister pripomenul, že od polovice budúceho roka vstúpia do platnosti nové civilné sporové poriadky. Písomná zápisnica z pojednávania už nebude povinná, jej vyhotovenie bude na rozhodnutí sudcu.