Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Za tri mesiace amnestie odovzdali občania 372 zbraní, 9859 ks streliva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Najviac zbraní bolo odovzdaných za tri mesiace amnestie v Bratislavskom kraji (75). Nasledujú zhodne Trnavský a Žilinský kraj (51) a Banskobystrický kraj (49).

Bratislava 5. februára (TASR) - Za tri mesiace v poradí štvrtého kola zbraňovej amnestie odovzdali občania dovedna 372 zbraní a 9859 kusov streliva. TASR o tom informovala Marta Fabiánová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

V januári tohto roku odovzdali občania na útvaroch Policajného zboru SR (PZ) 59 nelegálne držaných strelných zbraní a 3645 kusov streliva. Štvrté kolo zbraňovej amnestie trvá od 1. novembra 2020 do 30. apríla tohto roku. Občania môžu počas šiestich mesiacov beztrestne odovzdať nelegálne držané strelné zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare PZ.

Odovzdané zbrane a strelivo skúmajú priebežne balistici Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) PZ SR na troch pracoviskách - v Bratislave, Košiciach a Slovenskej Ľupči. "Viac ako 47 percent prípadov zo zbraňovej amnestie je už spracovaných a preskúmaných, pričom doposiaľ nebola identifikovaná žiadna zbraň, ktorá by bola v minulosti použitá pri trestnej činnosti," dodala Fabiánová.

Najviac zbraní bolo odovzdaných za tri mesiace amnestie v Bratislavskom kraji (75). Nasledujú zhodne Trnavský a Žilinský kraj (51) a Banskobystrický kraj (49).

"Občania majú možnosť si odovzdanú zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne môžu previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu spĺňajúcu podmienky. Ak tak neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu. Podobný postup je aj pri strelive," pripomenula Fabiánová.