Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za znečistenie ovzdušia by mohli platiť len významní znečisťovatelia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové základné poplatky majú reflektovať negatívne vplyvy vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia. Majú tiež motivovať znečisťovateľov ovzdušia k ďalšiemu znižovaniu emisií.

Bratislava 15. júna (TASR) – Poplatky za znečistenie ovzdušia by mohli platiť len významní znečisťovatelia. Poplatok by mohol vzrásť z doterajších 34 eur na 500 eur za rok. Vyplýva to zo zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, ktorý v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Navrhovanou právnou úpravou sa dosiahne posilnenie princípu 'znečisťovateľ platí', zníženie administratívnej záťaže jednak pre prevádzkovateľov malých zdrojov znečisťovania ovzdušia, ale aj pre úradníkov v obciach sa dosiahne významné zjednodušenie platenia poplatkov a žiadaný environmentálny prínos," uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v predloženom materiáli.

Konštatuje, že v súčasnosti sú poplatky za znečistenie ovzdušia neprimerane nízke a nezohľadňujú doterajšiu infláciu. Nové základné poplatky majú reflektovať negatívne vplyvy vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia. Majú tiež motivovať znečisťovateľov ovzdušia k ďalšiemu znižovaniu emisií.

"Navrhuje sa postupné zvyšovanie sadzby poplatkov s tým, že v priebehu piatich rokov pomocou nábehového kompenzačného koeficientu sa poplatok zdvojnásobí a do roku 2030 sa znova zdvojnásobí," priblížil rezort. Zároveň od roku 2031 navrhuje každoročné zvyšovanie poplatkov prispôsobené výške inflácie.

Ministerstvo tiež navrhuje upustiť od poplatku za oxid uhoľnatý (CO) pre zdroje znečisťovania ovzdušia zaradené do obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov. Za emisie CO z biomasy by sa naďalej platiť malo. Poplatky za emisie budú podľa materiálu príjmom Environmentálneho fondu.

Súčasne platná legislatíva uprednostňuje zdroje znečisťovania ovzdušia využívajúce slovenské hnedé uhlie nad 30 percent ustanoveným osobitným poplatkovým režimom. "Toto zvýhodňovanie sa ponecháva do konca roku 2023," uviedlo MŽP.

Návrhom by sa mala zrušiť osobitná oznamovacia povinnosť. Oznámenie údajov o emisiách by malo ísť priamo do Národného emisného informačného systému. Zavedenie poplatkovej povinnosti pre malé zdroje znečisťovania ovzdušia by malo byť v kompetencii obce.

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2023.