Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Záborská: Preferovali sme osobný kontakt s ľudmi

poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská. Foto: TASR/ Michal Svítok

KDH podľa odhadov obhájilo v EP dva mandáty.

Bratislava 25. mája (TASR) - Voliči, ktorí vyznávajú kresťanské hodnoty, sa v týchto voľbách predsa len zmobilizovali viac pravdepodobne preto, že si uvedomujú hodnotovú križovatku, na ktorej sa Európa nachádza.

"My sme v kampani preferovali osobný kontakt s ľuďmi, najmä v oblastiach, kde máme tradične vysoké preferencie," reagovala na solídny výsledok KDH, ktorý avizujú viaceré médiá, líderka kandidátky KDH Anna Záborská.

KDH podľa odhadov obhájilo v EP dva mandáty, postúpiť by mala práve Záborská a Miroslav Mikolášik. Kresťanskí demokrati si oproti voľbám z roku 2009 zrejme polepšili aj v percentuálnom vyjadrení volebného výsledku, v absolútnych číslach však, vďaka mimoriadne nízkej, podľa odhadov iba 13-percentnej volebnej účasti, stratili.

"Nízka účasť ma prekvapila. Diskusia s ľuďmi počas kampane sa mi zdala byť živšia ako pred piatimi rokmi," poznamenala s tým, že ako líderka eurokandidátky KDH dúfala vo vyššiu mobilizáciu voličov. "Budeme sa musieť, celá politická scéna, zamyslieť nad tým, ako by sme voličom lepšie priblížili problematiku EÚ počas volebného obdobia," dodala Záborská.

V novom europarlamente by mali za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z odhadov viacerých politických strán, ktoré kandidovali do Európskeho parlamentu (EP).

Podľa nich by Smer-SD mal mať okolo 24 percent, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH by malo mať o niečo viac ako 13 percent, malo by obsadiť dva mandáty.

Nasleduje SDKÚ-DS, podľa odhadov by tiež mala získať dva mandáty. OĽaNO s takmer 7,5 percenta hlasov pravdepodobne získalo jeden mandát. Strany SaS, NOVA, Most-Híd a SMK dosiahli päť až sedem percent, čo znamená zisk po jednom mandáte.

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách opäť rekordne málo ľudí. Účasť bude možno nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi. Odhaduje sa okolo 13 percent.

Trinásť miest v Európskom parlamente by mali obsadiť: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS).

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.