Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A.Záborská: Pred europoslancami ma očierňovali ľudia zo Slovenska

Anna Záborská Foto: Teraz.TV

Na internete sa pri kliknutí mena europoslankyne ukazovali desaťtisíce negatívnych odkazov. Celá kauza sa skončila na francúzskom súde.


Bratislava 22. júla (Teraz.sk) – Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) sa roky dostáva v Bruseli do vypätých diskusií o etických témach s liberálnymi a socialistickými kolegami. Jej štart v Európskom parlamente však bol poznačený desiatkami tisíc negatívnych internetových odkazov, ktoré sa podľa nej nezakladali na pravde.

„Ja som skutočne na začiatku mala a stále mám rozdielne názory s niektorými kolegami, hlavne z liberálnej a socialistickej frakcie. Na začiatku urobilo veľmi zle, že išli signály zo Slovenska. Pretože, tieto moje kolegyne, ale aj iní, o mne nevedeli. Ale boli to signály zo Slovenska, ktoré ma, poviem to celkom expresívne, očiernili,“ povedala v politickej diskusii na portáli Teraz.sk Záborská.

Desaťtisíce negatívnych odkazov

„Dospelo to až tak ďaleko, že po roku a pol som zistila, že keď sa na internete klikne moje meno, sú to desaťtisíce odkazov, ktoré boli nepravdivé. K týmto nepravdivým informáciám prispel aj denník Libération, čo je najznámejší liberálny denník vo Francúzsku, ktorý ma osočil, napísal nepravdu,“ konštatovala Záborská. V roku 2005 zažalovala Libération, aj ďalší francúzsky denník, L´Humanité. Oba denníky podozrievali Záborskú z homofóbie. „Celkom bezprecedentne, vďaka vynikajúcim advokátom, ktorých som mala, som tento spor vyhrala. Odvtedy akoby sa boli ukončili tieto vymyslené ohovárania a osočovania,“ tvrdí europoslankyňa.

Víťazstvo za euro

Víťazstvo však bolo drahé, celý jeden a pol roka trvajúci súd musela financovať zo svojich prostriedkov a satisfakciou jej bolo len symbolické odškodnenie v podobe jedného eura a povinnosti uverejniť ospravedlnenie. „Libération mi doteraz to jedno euro neposlal a ani ospravedlnenie neuverejnil. Ale stálo to zato, lebo odvtedy si moji kolegovia dávajú veľký pozor na to, čo povedia, nielen o mne, ale aj o iných,“ dodala Záborská s tým, že diskusie prebiehajú naďalej, ale v korektnom duchu.



Konzervatívne úspechy

Kresťanské hodnoty, za ktoré v europarlamente bojuje, považuje za univerzálne a tvrdí, že ich akceptujú aj mnohí ateisti. „Dostávame sa do kontroverzie, keď sa spochybňuje právo na život, právo na ľudskú dôstojnosť. Táto ľudská dôstojnosť sa vysvetľuje inak, lebo aj eutanázia je braná ako rešpektovanie ľudskej dôstojnosti. A v poslednej dobe je to spochybňovanie funkcie rodiny a manželstva,“ povedala na margo svojich dlhodobých hodnotových pozícií.

Záborská predpokladá, že o tieto hodnoty majú záujem aj mnohí z voličov, ktorí sa na eurovoľbách zúčastňujú. To podľa nej vysvetľuje dobré volebné výsledky konzervatívne orientovaných politikov, nie len jej, ale aj Jany Žitňanskej z hnutia NOVA a Branislava Škripeka z OĽaNO.

Škripekov protest

So spôsobom, akým Škripek počas prvého dňa rokovania aktuálne zvoleného europarlamentu prejavil svoj postoj k Európskej únii, však nesúhlasí. Škripek na protest proti európskemu superštátu počas hrania hymny EÚ sedel a rozprával sa s názorovo podobne orientovanými prísediacimi kolegami.
„Človek a hlavne politik musí zachovať určitú štábnu kultúru. Samozrejme, v politike nesúhlasíme s viacerými vecami. V EP vystúpili viacerí predstavitelia štátov s inými názormi, ako bol môj. Ale človek musí rešpektovať aj názor druhého,“ povedala Záborská. „Myslím si, že v tomto prípade to znamená rešpektovať to, že EÚ má svoju hymnu a má svoju zástavu. Môžem si myslieť, že by to tak nemalo byť, ale nepovažujem tento spôsob za vhodný. A to nehovorím o iných kolegoch, ktorí sa otočili chrbtom a pozerali naspäť. Títo ľudia pozerajú naspäť a nie dopredu,“ uzavrela europoslankyňa KDH.